Cum să îți convingi angajații de beneficiile monitorizării flotei prin GPS

Având puterea tehnologiei GPS la îndemână este un avantaj incredibil pentru orice manager de flotă. Cândva o tehnologie utilizată doar la nivel guvernamental, software-ul de monitorizare a flotelor prin GPS este acum un instrument puternic pe care companiile, școlile și instituțiile publice, îl pot utiliza pentru a îmbunătăți semnificativ eficiența flotelor de vehicule și a echipamentelor. De altfel, beneficiile monitorizării prin GPS pentru practic aproape orice tip de flotă de vehicule și echipamente sunt bine stabilite.

Cu toate acestea, nu toată lumea din cadrul companiei tale va fi de acord cu folosirea tehnologiei de monitorizare și localizare prin GPS. Angajații tăi, în special șoferii sau dispecerii, vor fi cel mai probabil, mai puțin încântați de idee. Aceștia s-ar putea să aibă nevoie de mai multă convingere cu privire la beneficiile utilizării tehnologiei GPS, pentru a monitoriza vehiculele pe care ei le conduc.

Problema cu care se confruntă managerii de flote, atunci când le prezintă această tehnologie angajaților, este că aceștia s-ar putea să perceapă monitorizarea ca pe o intruziune în viața lor personală – sau, mai simplu, că implementezi această tehnologie pentru că nu ai încredere în ei. Niciun manager de flotă nu își dorește ca angajații săi să vadă o soluție eficientă de administrare a flotei, ca pe un impediment în munca lor sau care le amenință traiul.

Având în vedere aceste preocupări, experții în managementul flotelor ai Fomco GPS, s-au gândit să ne împărtășească câteva sfaturi despre cum să obții acordul angajaților tăi pentru a implementa tehnologia GPS, mai mult, ca aceștia să înțeleagă beneficiile administrării flotei și a angajaților.  

Explică în mod clar modul în care vor fi utilizate dispozitivele

Acest punct nu poate fi supraestimat. Asigură-te că explici cu atenție și clar, modul în care dispozitivele de urmărire prin GPS vor fi utilizate. Stabilirea unor reguli clare te vor ajuta:
  • Să îți menții angajații informați despre modul în care va fi folosit sistemul de urmărire și ce așteptări ai de la ei în ceea ce privește sistemul.
  • Să reduci preocupările angajaților tăi legate de monitorizarea imorală (sau ilegală) a acestora după orele de program.
  • Să îți faci angajații să se simtă apreciați și ca facând parte din procesul operațional. 
Preocupările angajaților tăi sunt de înțeles. La urma urmei, cui îi place să se simtă supravegheat tot timpul? Acest lucru poate crea o atmosferă incertă, de neîncredere în companie. De aceea este atât de important să abordezi aceste griji din timp, pentru a le împiedica să scape de sub control.

Oferindu-le o explicație clară privind politica firmei legată de monitorizarea prin GPS, anagajații pot fi pe deplin conștienți de regulile companiei tale prinvind urmărirea flotei de vehicule și echipamente. Unele din punctele cheie care ar trebui adresate includ:
  • Dacă monitorizarea va fi activă doar în timpul orelor de lucru sau 24/7.
  • Cum sunt stocate datele obținute în urma monitorizării.
  • Dacă datele vor fi utilizate pentru a evalua angajații.
  • Orice sancțiuni cu care se pot confrunta pentru manipularea dispozitivului de urmărire.
Cu cât le oferi mai multe detalii despre beneficiile monitorizării prin GPS și modul în care vor fi folosite dispozitivele de urmărire, cu atât mai bine. 

Concentrează-te pe beneficiile urmăririi prin GPS, pentru angajați

Cu toate că firmele au cele mai multe beneficii în urma utilizării monitorizării prin GPS, există mai multe moduri prin care software-ul de monitorizare prin GPS poate fi benefic șoferilor, dar și celorlalți angajați.
  • Siguranța șoferului. Software-ul GPS te poate ajuta să îmbunătățești siguranța șoferilor în curse. Există mereu riscul ca vehiculul să se defecteze sau să fie implicat într-un accident. Cu ajutorul software-ului de administrare flotă, te poți asigura că vehiculele sunt mereu la zi cu mentenanța și că circulă în cele mai bune condiții.
 
  • Optimizarea rutelor. Cu ajutorul acestei funcții, managerii de flote sunt mai bine echipați pentru a oferi informații actualizate șoferilor despre trafic, drumuri blocate, accidente și alte obstacole care ar putea apărea pe drum. Acest instrument îi ajută pe șoferi să ajungă la destinație mai repede, reducând la minimum frustrările cauzate de condusul în condiții de trafic intens.
 
  • Îmbunătățirea răspunsului în caz de urgență. În cazul unei urgențe, sistemele de localizare prin GPS le permit managerilor să știe exact locația vehiculelor, și pot transmite această informație autorităților locale sau serviciului de urgență. Acest lucru reduce timpul de așteptare al șoferului.
 
  • Managementul riscului. Datele obținute cu ajutorul unui sistem eficient de administrare flotă, îi ajută pe manageri și pe șoferi să lucreze împreună pentru a reduce potențialele riscuri. De asemenea, datele pot oferi dovezi ce pot fi folosite pentru a disculpa un șofer nevinovat, în cazul unui proces cu o terță parte. 
 
  • Monitorizarea de la distanță. Poate nu pare așa, dar monitorizarea de la distanță a temperaturii este un beneficiu atât pentru șoferi, cât și pentru managerii de flotă. De exemplu, atunci când conduc camioane frigorifice, șoferii pot doar presupune că echipamentul funcționează eficient. Dar, nu mai e nevoie să își facă griji știind că temperatura este monitorizată de către managerul de flotă, care îi poate atenționa dacă există o problemă.​
 
  • Raportări. Cu monitorizarea în timp real, operatorii și șoferii pot petrece mai puțin timp completând documente și mai mult timp conducând. 

Atunci când angajații sunt informați despre beneficiile pe care le au și ei, nu doar companiile, s-ar putea să fie mai puțin reticenți la schimbare, lucru care face ca implementarea unui sistem de monitorizare flotă prin GPS să fie mai puțin stresantă pentru ei, dar și pentru afacerea ta.

Explică-le ce presupune instalarea sistemului de monitorizare prin GPS

Cu toate că beneficiile prezentate mai sus par a fi avantajoase pentru toate părțile implicate, anagajații tăi s-ar putea să nu vadă lucrurile la fel și s-ar putea opune ideii de a dota flota cu un sistem de management online. Grijile lor ar putea fi bazate pe simpla percepție, că nu ai încredere în ei.

Deși unele din avantajele principale ale folosirii unui sistem de monitorizare prin GPS sunt eliminarea fraudelor legate de rapoartele cu timpii de condus și eliminarea furtului de combustibil, ar fi mai înțelept să eviți să faci vreo declarație în acest sens, care poate fi interpretată greșit de către angajații tăi.

De exemplu, un anunț general că dorești să implementezi un software de monitorizare prin GPS pentru a combate potențialele fraude sau furturi, poate fi considerat ca și o acuzație că angajații tăi sunt necinstiți. În schimb, reiterează beneficiile pe care un astfel de sistem le are pentru companie, pentru ei ca și angajați, și de ce aceasta este o mișcare inteligentă pentru organizație, pentru a eficientiza operațiunile flotei, nu pentru a-i controla sau pentru a le invada viața privată.

Cele de mai sus sunt doar câteva recomandări pe care să le ai în vedere atunci când vrei să le prezinți o nouă soluție de monitorizare, angajaților tăi. Sperăm că aceste informații îți sunt de ajutor și că vor face tranziția mai ușoară, atât pentru tine, cât și pentru angajații tăi.

Pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile sistemului de monitorizare prin GPS al FomcoGPS și cum te poate ajuta să îți eficientizezi operațiunile flotei, ne poți contacta aici sau la numărul 0774-618.106.