Sistemele de monitorizare prin GPS pot reduce accidentele din trafic

sisteme de monitorizare şi localizare prin GPS din mai multe motiveSocietățile de transport, atât cele care transportă mărfuri, dar și cele care transportă persoane, folosesc sisteme de monitorizare şi localizare prin GPS (Global Positioning System) din mai multe motive cât se poate de obiective. Nu demult trebuia să ai grijă de vehiculul din dotare folosind doar mijloacele clasice de supraveghere, în schimb azi este foarte important să protejezi atât vehiculul, cât și conducatorul auto. Un număr mai redus de accidente ajută la păstrarea funcționalității vehiculelor pentru perioadă mai mare de timp, pe când un număr mai mare de accidente se traduce în pierderi pentru companie.

Conform datelor statistice, numărul accidentelor în România este extrem de mare în comparație cu alte state europene, astfel că țara noastră se află în topul European când vine vorba de accidente soldate cu decese.

Principalul factor care influențează numărul acestor accidente este viteza de deplasare, la care se adaugă lipsa unei intrastructuri corespunzatoare, potrivit necesităților.

Folosind un echipament modern de monitorizare prin GPS, managerii de flote pot acum lua măsuri suplimentare pentru a evita accidentele. Aceste societăți reușesc astfel să ajungă la un risc mai mic de accidente. De pildă, prin sistemul de monitorizare GPS, managerul de flotă poate analiza zilnic comportamentul conducătorului auto și poate aduce corecțiile de rigoare în cazul unor depașiri repetate ale limitelor legale de viteză. În plus, s-a constatat că majoritatea conducătorilor auto care ştiu că pe vehiculul pe care îl conduc este montat un echipament de monitorizare, conduc mai responsabil și mai atent. Acest lucru se traduce în mai puţine coliziuni sau accidente periculoase.

Există apoi factorul economic, deloc de neglijat, adus de utilizarea monitorizării prin GPS. Avantajele financiare care rezultă din montarea echipamentelor de monitorizare se vor regăsi la plata asigurărilor. Societățile de asigurare oferă reduceri de prețuri pentru autovehiculele dotate cu echipamente pentru monitorizare prin GPS, deoarece știu că riscul producerii de accidente la aceste vehicule este mai scăzut. Pe de altă parte se fac și economii de carburant, pentru că monitorizarea prin GPS se va vedea în consumul mai redus de carburant și evitarea sustragerilor neautorizate.

Concluzii
Prin montarea unui sistem de monitorizare prin GPS se va reuși atât reducerea riscului de accidente cât și valoarea polițelor de asigurare. De asemenea, se va simți imediat și o îmbunătățire a gradului de uzură a vehiculelor pe o perioadă de timp medie și lungă, astfel societatea va economisi bani. Concluziile de mai sus fac ca sistemele de urmărire prin GPS să fie o alegere benefică pentru managerii de flote.