India cu un pas mai aproape de propriul Sistem de Navigație prin Satelit

India cu un pas mai aproape de propriul Sistem de Navigatie prin SatelitIndia a pus pe orbită cel de-al şaptelea satelit de navigaţie – IRNSS-1G, joi, 28 aprilie şi s-a alăturat grupului select de naţiuni deţinătoare de tehnologie spaţială cu propriul lor sistem de navigaţie prin satelit. IRNSS (acronimul venit de la Indian Regional Navigation Satellite System) este similar cu sistemul de poziţionare global GPS, al Statelor Unite, sistemul Glonass al Rusiei, sistemul de poziţionare Galileo al Europei şi Beidou al Chinei.
 
Conform declaraţiei Organizaţiei de Cercetare Spaţială India (ISRO), aplicaţiile sistemului de navigaţie IRNSS sunt: terestre, aeriene, de navigaţie maritimă, de urmărire autovehicule şi gestionare a flotelor, navigaţie terestră pentru drumeţii şi călătorii, de gestionare a dezastrelor, integrare cu telefoanele mobile, cartografiere şi navigaţie pentru şoferi.
 
“Sistemul indian asigura o precizie de poziţionare de 10 metri. Pentru uz civil, că preţul să fie accesibil este nevoie că mai mulţi producători să înceapă să facă receptoare de semnal de navigaţie. Acest lucru va avea loc de îndată ce IRNSS este declarat în mod oficial operaţional.” A.S. Ganeshan,fost director de program.
 
Înainte că acesta să fie declarat operaţional, agenţia spaţială a Indiei va trebui să testeze cele trei segmente ale sistemului de navigaţie: spaţiale (sateliţi), terestre (sistemele terester) şi utilizatorii (receptoare).  IRNSS va oferi două tipuri de servicii: serviciu de poziţionare standard şi servicii cu acces restricţionat. Primul va fi la îndemna oricăriu utilizator, iar cel din urmă este un serviciu criptat pentru utilizatorii autorizaţi.
 
După ce va fi implementat, sistemul autonom va oferi date de poziționare precise care vor fi disponibile pentru arealul Indiei, dar și pentru zonele învecinate, mai exact cu până la 1.500 de kilometri de granițele țării. Dezvoltarea infrastructurii terestre a început în urmă cu cîțiva ani. În 28 mai 2013 a dechis un centru de comandă în orașul Byalalu, iar o rețea de alte 21 de stații distribuite în întreaga țară vor vor furniza date pentru funcționarea sistemului. Legat de costuri, acestea au fost estimate la un total de 211 milioane dolari, din care 45 de milioane de dolari reprezintă costul infrastructurii terestre, fiecare satelit va costa aproximativ 22 de milioane de dolari și fiecare din cele 7 rachete necesare pentru amplasarea sateliților costă 19 milioane de dolari. Sistemul este compus din 7 sateliți, toți fiind deja lansați cu succes și amplasați pe orbită, India nevând parte până acum de nici un incident major care să întârzie substanțial dezvoltarea sistemului. Chiar și așa, planurile inițiale au fost decalate, pentru că potrivit acestora proiectul trebuia să fie demarat în 2010 și perfect funcțional în 2015, lucru care însă nu s-a întâmplat.