Cum alegem un Navigator auto ?

Cum alegem un navigator autoPiața navigatoarelor auto bazate pe sistemul GPS este una extrem de dinamică și plină de o sumedenie de produse, pentru toate gusturile și posibilitățile, unele de la branduri cunoscute, altele de care n-ați auzit niciodată. Cum îl alegem pe cel potrivit? De regulă suntem tentați să facem alegerea luând în considerare doar prețul, însă e greșit. Produsele diferă atât de mult în privința prețului pentru că și funcționalitățile diferă. Fie că ne referim la cele legate de hardware (dimensiuni ecran, tip de touchscreen etc.) sau la cel de software (hărți, funcționalități de căutare etc.). Așadar, prima dată ar fi bine ca să ne facem o listă clară cu motivele pentru care achiziționăm un navigoator auto prin gps și ce caracteristici dorim să aibă. Este important să ştim că gps-ul achiziţionat are funcţionalităţile de care avem nevoie atunci când plecăm la drum, pentru a nu constanta prea târziu anumite minusuri care să ne pună probleme pe parcursul călătoriei noastre. Astfel, ne asigurăm că nu am făcut o investiție inutilă care să ne încurce și să fie un motiv de distragere a atenției mai mult decât un ajutor atunci când pornim la drum.    

Factori în alegerea GPS-ului pe care trebuie să-I avem în considerare:

 
Vom folosi GPS-ul pe teritoriul României sau şi în străinătate? De obicei, GPS-urile sunt puse la vânzare cu Harta României şi Harta Europei. Vor există diferenţe de preţ , probabil chiar semnificative pentru unele modele între cele 2 tipuri de hărţi, dar trebuie să luaţi în considerare, că dacă se doreşte adăugarea unor hărţi suplimentare după achiziţionarea navigatorului, per total veţi ajunge să cheltuiţi şi mai mult. Un alt aspect important îl reprezintă actualizarea hărţilor. Ideal, este să alegeţi un GPS Auto care va pune la dispoziţie actualizarea gratuită a acestora.     
Uitați-vă și la dimensiunea ecranului. Inițial standarul a fost fixat undeva la 3,5'', însă ele au evoluat spre dimensiuni mai mari, de peste 4''. Cele mai mari pot ajunge și la 7'', însă e bine să cântăriți cu atenție dacă realmente aveți nevoie de dimensiuni atât de mari. 

 

Avem nevoie de GPS în fiecare zi sau ocazional ?

Dacă avem nevoie să utilizăm gps-ul zilnic, atunci avem nevoie de un model mai fiabil şi robust, care să nu ne facă zile grele. De preferabil un brand bine cunoscut pe piaţă. Verificaţi timpul de răspuns al touch-ului, rapiditatea trecerii din meniu în meniu sau harta şi puteţi încerca chiar şi semnalul în magazin. Dacă semnalul GPS va poate localiza şi într-un spaţiu închis, acoperit, în mod normal nu veţi avea probleme în utilizarea acestuia în spaţiile deschise. Însă în cazul în care folosim gps-ul în mod ocazional, pentru a ne duce din punctul X în punctul Y, este recomandat un model simplu, care să nu ne coste mult.       

 

Folosim Navigatorul Auto în interes personal cum ar fi vizitarea unor obiective turistice, sau în interes de serviciu (curierat, în taximetrie, şofer de camion, etc.)?

În cazul în care îl folosim pentru vacanţe modelul simplu cu hărţi complete ce permite eventual creearea unor rute personalizate în cele mai multe cazuri este de ajuns. Dacă dorim să cumpărăm un navigator gps în interes de serviciu, vrem să luăm în calcul următoarele:.
-    Navigatorul să aibă actualizări gratuite ale hărţilor pe viaţă (acest aspect îl oferă brand-urile serioase) ceea ce ne va scuti de costuri suplimentare regulate.
-    Că şofer de camion, este nevoie de opţiunea suplimentară de rutare camion
-    Opţiunea TMC inclusă, care ne informează în timp real de problemele apărute pe şosea pe ruta noastră, prezentându-ne un traseu alternativ.    

 

Alte Caracteristici utile ale GPS-urilor:

-    Hands-Free – Comandă vocală
-    Funcţia Căutare rapidă – intuieşte destinaţia  imediat ce aţi început tastarea
-    Asistenţă pe bandă – afişarea rutei în momentul în care aţi ajuns în intersecţie
-    Puncte de interes
-    Alerte radare fixe
-    Camera video integrată
-    Height profile – Va arată înclinaţia drumului (plantele) la care va puteţi aştepta pe traseu sub formă de diagramă
-    Up Ahead – arată informaţii despre serviciile din apropiere – restaurante, magazine, spitale, benzinării, etc.