Cum să citesti coordonatele GPS

Coordonate GPSDupă cum ştim, acronimul GPS vine de la (Global Positioning System) care, tradus, înseamnă Sistemul de Poziţionare Globală, un sistem folosit în navigaţie precisă şi monitorizarea deplasărilor. A devenit un lucru obișnuit să poți să indici o locaţie oriunde pe suprafaţa Pământului şi să obţii date despre locaţia specificată.
 
Acest lucru este posibil datorită reţelei de 24 sateliţi GPS care orbitează în jurul Pământului cu o mare viteză şi precizie. Folosind undele radio, aparatele de pe Pământ pot comunica cu ușurință cu sateliţii pentru a determina cu acurateţe o anumită locaţie de pe glob. La începuturi, acest sistem denumit de poziţionare globală denumit inițial Navstar GPS a fost creat şi folosit de către armata Statelor Unite, exclusiv în scopuri militare, dar în timp a devenit disponibil pentru persoanele civile aproximativ acum 30 de ani. GPS-ul încă este menţinut în funcțiune și operat de către departamentul de apărare al SUA, chiar dacă numărul aplicațiilor civile a depășit de mult pe cele militare.

Coordonate GPS

Sistemul de coordonate GPS se foloseşte de linile geografice, latitudine şi longitudine, pentru a oferi coordonatele unei locaţii sau unui obiect de interes. Pentru a citi şi înţelege aceste coordonate GPS e necesară o înţelegere de bază a navigaţiei folosind latitudinea şi longitudinea.
Liniile de latitudine sunt linii orizontale care se întind de la est la vest în jurul globului. Cea mai lungă, cât şi principala linie latitudinală se numeşte Ecuator. Aceasta este reprezentată cu 0°. Mergând la nord de ecuator, fiecare linie creşte cu 1° până la valoarea de 90°, iar această ultimă valoare reprezintă 1 punct în mijlocul Polului Nord. Toate linile deasuprea de Ecuator sunt notate cu litera “N”, deci vom avea, că exemplu 15°N, 35°N, şi aşa mai departe.
În oglindă, mergând la sud de Ecuator, toate liniile for fi numerotate de asemnea cu 1°, 2°, 3° etc. până la 90°. Această ultimă valoare de 90° este reprezentată cu 1 punct, la Polul Sud. Linile la sud de Ecuator vor fi notate cu litera “S” , deci vor fi reprezentate astfel: 15°S, 35°S şi aşa mai departe.
Linile longitudinale sunt liniile verticale care se întind de la Polul Nord la Polul Sud, unindu-le. Linia principala este numită Meridian. Linia meridiană este reprezentată cu 0° longitudine.
Mergând la est de Meridiană, linile vor fi numerotate la fel că la cele latitudinale, cu  1°, 2°, 3°…. până la 90° est de linia meridiană, şi sunt notate cu litera E, deci vor fi reprezentate astfel: 22°E, 39°E, şi aşa mai departe. La fel, mergând spre vest, vom avea 90 linii notate cu litera W (west) , astfel: 1°W, 2°W, 3°W…. şi aşa mai departe.

Citirea de coordonate geografice 

GPS-ul se foloseşte de linile latitudinale şi longitudinale pentru a indica o anumită locaţia pe glob, prin citirea punctului de întâlnire dintre o linie latitudinală și una longitudinală. Însă, pentru a indica fiecare punct de pe suprafața globului, nu sunt de ajuns intersecţiile a 90 linii latitudinale şi 90 longitudinale, aşa că aceste linii, se mai împart în felul următor.
Grade, minute şi secunde – fiecare linie reprezentată cu 1° este împărţită în 60 minute, şi fiecare minut este împărţit în 60 de secunde. Un exemplu de format este: 32°48’12’’N 12°18’38’’
Grade şi zecimale de minute – fiecare linie reprezentată cu 1° este împărţită în 60 minute, şi fiecare minut este împărţit şi exprimat în zecimale. Exemplu: 41 24.2028,  2 10.4418
Grade Zecimale – Spaţiul dintre fiecare linie reprezentată cu câte 1° este împărţită şi exprimată în zecimale. Un exemplu ar fi: 38.21459, -12.32654
Pentru Latitudine, dacă numărul este pozitiv (ex: 38.21459) atunci reprezintă partea de nord a liniei Ecuator, iar dacă este negativ (ex: -38.21459) indică partea de sud de Ecuator.
Pentru Longitudine, dacă numărul este pozitiv (ex: 12.32654) indică partea de Est a axei Meridiane, dacă este negativ (ex: -12.32654) indică partea de vest a axei Meridiane.
Pentru a beneficia de acurateţea sistemului GPS, aveţi nevoie de un aparat care să fie doatat cu sistem de localizare gps activat (smartphone, navigator gps sau alte aparate care citesc coordonate gps). Comunicând prin unde radio cu cel puţin 3 sateliţi, aparatul poate determina poziţia exactă a unui obiect oriunde pe suprafaţa globului.

Istoric

Poate știți sau poate nu, însă sistemul de coordonate geografice bazate pe împărțirea pe latitudine și lungitudine este mult mai vechi decât sistemul GPS. De altfel, invenția acestui sistem îi este atribuită lui Eratostene, cel care a lăsat primele scrieri pe această temă bibliotecii din Alexandria, Egipt în secolul III Î.E.N. Sistemul a fost îmbunătățit mai apoi un secol mai târziu de Hipparchus, iar la începutul primului mileniu E. N. a fost perfectat de către Marinus. În fine, dacă venim mai aproape de era noastră, cel mai important eveniment în adoptarea caracterului universal al sistemului este consemnat în 1884. Este anul în care SUA găzduiește o conferință internațională la care 22 de state din lume din cele 25 participante decid să adopte sistemul longitudinal cu primul meridian care convin să fie cel care trece pe lângă Londra, în dreptul localității Greenwich.