Ce este GPS-ul ?

Ce este GPS-ul ?GPS-ul (Global Positioning System) este definit ca un sistem de radio-navigaţie globală format dintr-o constelaţie complexă de 24 de sateliţi. Sateliţii orbitează pământului, la aproximativ 19.000 de km deasupra suprafeţei şi efectuează două orbite complete la fiecare 24 de ore. Sateliţii transmit continuu semnale radio digitale care conţin date privind localizarea sateliţilor şi ora exactă, la receptorii de pe pământ. Aceşti receptori sunt echipaţi cu ceasuri atomice care au o precizie de o miliardime de secundă.
Sistemul de Poziţionare Globală transmite datele cu o acurateţe de câţiva metri, însă cu variantele mai avansate de GPS se pot face chiar și măsurători cu o acurateţe mai mică de un centimetru.
Prin cunoaşterea informației legate de cât de departe este un satelit, receptorul ştie că se află undeva pe suprafaţă unei sfere imaginare centrată satelitul.
Prin utilizare a trei sateliţi, acesta poate calcula longitudinea şi latitudinea receptorului în funcţie de cazul în care cele trei sfere se intersectează. Prin utilizare a patru sateliţi, Sistemul de Poziţionare Globală poate determina şi nivelul de altitudine.

Datorită tehnologiei curente din ce în ce mai avansate, receptoarele GPS au fost miniaturizate la nivelul circuitelor integrate, devenind astfel foarte practice şi economice, făcând tehnologia foarte accesibilă într-o sumedenie de domenii.
Evident, sectorul în care este cel mai utilizat, este reprezentat de industria auto.
Odată cu trecerea anilor reţeaua de drumuri a luat amploare, dezvoltându-se pentru a putea face față numărului tot mai mare de vehicule. Conform celor mai recenţi indicatori, România avea (în 2004) o rețea totală de 198.817 km de drumuri.  

Total kilometrii de drum in RomaniaTotal km de drum in Romania

Ca un total aproximativ, se estimează că reţeaua globală de drumuri are în jur de 35 000 000 km. Prin urmare, nu ar fi foarte eficient dacă am fi nevoiți să ne achiziționăm câte o hartă pentru fiecare drum, iar aici sistemul de poziţionare globală ne este foarte la îndemână, având toate aceste informaţii integrate într-un singur dispozitiv de GPS.
 

Cum a aparut GPS-ul?


GPS-ul a fost dezvoltat inițial şi este operat încă de atunci de către Departamentul Apărării al SUA, în decursul anilor '70 și '80, însă a fost perfecționat constant de atunci, inclusiv în prezent. Acesta a fost numit iniţial NAVSTAR. Înainte de aplicaţiile sale civile, ca multe alte sisteme, el a fost utilizat în armată. Concret, la începuturi era folosit pentru a furniza date meteorologice pentru misiuni militare terestre, maritime și ale forțelor aeriene.

Sistemul de Poziţionare Globală poate fi folosit de asemenea pentru cartografie, silvicultură, explorarea mineralelor, gestionarea  faunei sălbatice, monitorizarea deplasării oamenilor şi a lucrurilor şi comunicarea orei exacte în lume. Iar numărul aplicațiilor în care este folosit crește în fiecare zi, fiind folosit și în scop recreativ, pentru tot mai multe aplicații destinate telefoanelor de tip smartphone.