Cum pot managerii de flote să utilizeze monitorizarea prin GPS pentru a combate frânarea bruscă

Frânarea bruscă – cazul în care șoferul din mașina din față frânează dintr-o dată, în mod intenționat, astfel încât cel care conduce vehiculul din spate este nevoit să îl evite, să facă o altă acțiune evazivă sau să intre în cel din fața lui – este o practicăn tot mai des întâlnită pe drumurile noastre. Această practică, pe care mulți o consideră o formă de furie în trafic, face ca drumurile să fie mult mai periculoase decât sunt deja.  Acest aspect este mai pronunțat pentru cei care conduc în spatele vehiculelor comerciale și a camioanelor. În unele țări, această practică poate rezulta în amenzi și puncte de penalizare pentru cei care o fac.

Ca și manager de flotă, ce poți face pentru a lua măsuri împotriva acestei practici – pentru a-ți menține șoferii – dar și pe ceilalți participanți în trafic – în siguranță? Unele metode includ instalarea camerelor de filmat la bordul vehiculelor și educarea șoferilor prin traininguri de specialitate, cu privire la pericolele de a frâna brusc în fața cuiva (alături de alte comportamente periculoase în trafic) și modurile în care pot evita frânarea excesivă. Cu toate acestea, o altă modalitate eficientă de a combate frânarea agresivă cu vehiculele din flotă este utilizarea tehnologiei GPS (Global Positioning System).

Iată câteva moduri prin care monitorizarea prin GPS a vehiculelor din flotă îi poate ține pe toți în siguranță, în trafic:

Folosește echipamentele GPS pentru a monitoriza comportamentul șoferilor
Șoferii care utilizează frânarea în exces își pun în pericol siguranța, atât a lor, cât și a celorlalți din jurul lor. Acesta nu este doar un semn de comportament periculos la volan, dar și un risc la adresa reputației flotei.

Șicanarea cuiva în trafic e o metodă sigură de a-l face pe celălalt să frâneze brusc. Această situație este des întâlnită în trafic. De asemenea, este un comportament extrem de periculos, pentru că:
  • Poate rezulta într-o coliziune, vehiculul care este în spate să intre în cel din fața lui;
  • Cel din spate poate încerca o manevră pentru a evita coliziunea și astfel poate pierde controlul asupra volanului și să intre într-un alt vehicul
  • Poate rezulta în rănirea gravă sau chiar decesul unuia dintre șoferii dvs, sau a altui participant la trafic.
Monitorizarea prin GPS poate fi utilizată pentru mai mult decât localizarea vehiculelor. Multe dintre soluțiile de urmărire prin GPS moderne, le permit managerilor de flote să monitorizeze comportamentul șoferilor în timp real și să primească rapoarte automate pentru fiecare vehicul.

Unele dintr aceste comportamente includ:
  • Viteza cu care este condus vehiculul
  • Accelerarea și decelerarea rapidă
  • Frânarea excesivă și distanța de oprire
Utilizează datele obținute pentru a adresa comportamentele periculoase
Atunci când administrezi o flotă de vehicule, înseamnă că aproape întotdeauna acestea se află în mișcare – fie în oraș, pe autostradă sau amandouă. Acest lucru înseamnă că există un risc mare, ca cel puțin unul dintre vehicule să fie implicat într-un accident. Acest lucru este valabil în special pentru șoferii de camioane mari.

Cu datele oținute cu ajutorul software-ului de monitorizare prin GPS, poți lua măsuri împotriva comportamentului periculos înainte ca acesta să ducă la accidente, răniri sau decese. Dacă un șofer frânează brusc des în timpul călătoriilor sale, s-ar putea ca:
  • Să fie prea aproape de vehiculele din fața sa
  • Să fie distras sau să nu fie atent la drum, sau
  • Vehiculul pe care îl conduce să necesite mentenanță pentru a îmbunătăți timpul de oprire.
Datele pe care le obții cu ajutorul monitorizării prin GPS te pot ajuta să iei decizii informate, dar și să oferi șoferilor tăi traninguri personalizate legate de siguranța în trafic.

Fomco GPS oferă soluții de monitorizare prin GPS și de administrare flote. Soluțiile Fomco GPS sunt deja folosite cu succes în diferite domenii de activitate, de la echipamente și utilaje grele, la vehicule comerciale, siguranța publică, etc. Monitorizăm peste 11.000 de vehicule și echipamente la nivel național. Contactează-ne acum!