Utilizarea echipamentelor GPS în agricultura precisă

Echipamente GPS in Agricultura PrecisaEvoluția tehnologiilor în ultimele decenii a reușit să producă în multe domenii evoluții spectaculoase, pe care mulți tind să le compare cu revoluția industrială, care a mecanizat multe munci care necesitau anterior forța omului sau a animalelor. În epoca în care trăim, vine rândul tehnologiilor digitale – internet, sateliți și aparate cu putere de calcul mare tot mai accesibile ca preț – să schimbe fața tot mai multor domenii din economie. Nici agricultura nu a scăpat de infuzia de tehnologie. Astfel, a apărut de curând așa numita agricultură precisă.
 
Termenul de agricultură precisă este definit de monitorizarea culturilor, a temperaturii, a solului şi a necesarului de apă, în acelaşi timp în raport direct cu sănătatea plantelor. Monitorizarea are ca aplicabilitate directă corelarea interacţiunilor climatice cu aplicarea procedeelor de fertilizare a solului şi combaterea dăunătorilor şi bolilor, cât şi înţelegerea mai bună a culturilor.
 
Mulţi cred că de beneficiile agriculturii precise se pot bucura doar fermele mari cu un capital de investiţii imens, alături de o experienţă vastă în tehnologie. Dar aici nu este cazul. Tocmai pentru că este un domeniu la început, sunt extrem de puțini cei care pot spune că au experiență vastă. Pe de altă parte, există tehnici şi metode ieftine şi uşor de utilizat care sunt dezvoltate pentru a putea fi folosite de către fiecare fermier. Să ne gândim doar că fiecare smartphone de pe piață vine acum cu tehnologie GPS încorporată, iar un smartphone a devenit extrem de ușor de utilizat de oricine. Prin folosirea GPS-ului, al sistemului Gis, al tehnologiei prin care caracteristicile obiectelor de studiat se pot identifica, măsura şi analiza fără contact direct, de la distanţă (teledetecţia), pot fi colectate date necesare pentru îmbunătăţirea utilizării terenurilor şi a apei. Fermierii pot avea beneficii suplimentare prin combinarea îngrăşămintelor cu alte îmbunătăţiri ale solului, determinând pragul economic pentru tratarea dăunătorilor şi a infestării cu buruieni şi protejând resursele naturale pentru folosiri viitoare.
Imagini din satelit, scanarea solului cu senzori montaţi pe tractoare sau combine, monitorizare GPS,  interpretarea de date meteo, softuri de analiză şi integrarea datelor devin din ce în ce mai uzuale.
 
Producătorii de echipamente GPS au dezvoltat mai multe instrumente pentru a ajuta fermierii şi companiile agricole să devină mai productive şi eficiente în activităţile agriculturii de precizie. Astăzi mulţi fermieri folosesc aceste echipamente în agricultură pentru a le sporii activitatea și, evident, producțiile obținute.

Importanța hărților GPS în agricultură

 Informaţiile despre terenuri sunt colectate de receptoarele gps pentru a cartografia:
  • terenurile
  • drumurile
  • sistemele de irigații
  • zonele de culturi afectate de buruieni
  • zonele de culturi afectate de boli
  • tipul de culturi
                 
Acurateţea sistemului de poziţionare globală permite fermierilor să creeze hărţi de fermă cu suprafeţele cultivate precise pentru zonele de teren, cu locaţia drumurilor şi a distanţelor dintre punctele de interes. Cu ajutorul coordonatelor GPS fermierii pot să navigheze cu precizie în diferite locaţii ale terenului, an după an, pentru a colecta probe de sol sau pentru a monitoriza situaţia culturilor.
Consilierii de culturi folosesc dispozitive gps de colectare a datelor pentru localizarea şi identificarea exactă a insectelor şi buruienilor de pe câmp. Zonele cu probleme din culturi pot fi cartografiate şi salvate pentru  viitoare decizii de gestionare. Aceleaşi date pot fi folosite de asemenea  de avioanele pulverizatoare cu o foarte mare acurateţe nemaifiind nevoie de îndrumare umană pentru a fi ghidate.
 
Avioanele folosite în agricultură pentru fertilizarea solului sau pentru aplicarea de pesticide dotate cu GPS sunt capabile să zboare pe porţiuni de pământ cu precizie, aplicând substanţele chimice doar acolo unde este nevoie, minimalizând riscul de a consuma pesticide în plus, beneficiul fiind astfel şi de partea producătorului şi al mediului înconjurător. În același timp se reduc astfel și costurile de producție al produselor agricole.
 
Fermierii şi producătorii de servicii agricole se pot aştepta la chiar mai multe îmbunătăţiri pe viitor, pe măsură ce noi aplicaţii gps continuuă să se dezvolte. În plus faţă de serviciul civil curent furnizat, Statele Unite se angajează să pună în funcţionare şi un al treilea semnal civil pe sateliţii GPS.  Primul sistem de poziţionare global cu al doilea semnal civil a fost lansat în 2005. Noul semnal va spori atât calitatea cât şi eficiența operaţiunilor agricole în viitor.
 
Prin urmare, fermierii care doresc să țină pasul, trebuie să fie ancorați și în dezvoltarea noilor tehnologii digitale, însă efortul lor cu siguranță va fi răsplătit.