Top 7 lucruri pe care fiecare manager de flotă ar trebui să le știe

Atunci când administrezi o flotă auto, indiferent de dimensiunea acesteia, jobul presupune o multitudine de responsabilități și provocări. Ca și manager de operațiuni, trebuie să găsești modalități de a reduce costurile și riscurile operațiunilor și de a fi mai eficient. Asta înseamnă că există anumite informații pe care ai nevoie să le cunoști (sau să le poți afla rapid).

1. Unde sunt activele flotei (în orice moment)
La nivelul cel mai de bază, fiecare manager de operațiuni de flotă trebuie să știe locația activelor flotei. Din fericire, urmărirea prin GPS nu se mai aplică doar pentru vehicule. Indiferent dacă este vorba despre un camion care efectuează o livrare, echipamente grele de construcție care se află în teren sau un echipament care este închiriat unei terțe părți, poți urmări locația fiecăruia dintre aceste bunuri în orice moment.

Folosind echipamente de urmărire prin GPS și software fiabil pentru administrarea flotei, poți accesa această informație oricând și oriunde, de la un calculator sau dispozitiv mobil. Poți vedea unde este fiecare activ și cine îl operează.

2. Cât de bine performează șoferii tăi pe teren
Ca și manager de flotă, ești responsabil pentru siguranța flotei și a șoferilor tăi. Acest lucru poate fi mai greu de gestionat, deoarece tu ești la birou, iar șoferii tăi sunt pe teren sau chiar în altă țară. Deci, cum poți gestiona comportamentul șoferului? Poți face acest lucru prin utilizarea unui dispozitiv de urmărire prin GPS combinat cu un software de urmărire fiabil.

Multe dispozitive GPS moderne sunt capabile să utilizeze sistemul de diagnosticare aflat la bordul unui vehicul. Acest lucru îți permite să monitorizezi nu doar performanțele fiecărui vehicul, ci și modul în care acesta este operat. De exemplu, poți monitoriza o serie de comportamente, inclusiv: 
  • Viteza de deplasare
  • RPM-urile
  • Viteza și frecvența întoarcerilor
  • Kilometrajul vehiculului
  • Accelerarea rapidă și frânarea bruscă

3. Dacă șoferii respectă termenele de livrare, rutele stabilite
În calitate de manager de operațiuni, cu siguranță îți dorești ca livrările să se facă la termen. Aceasta nu este doar o practică normală în afaceri, dar te ajută să furnizezi cel mai bun serviciu posibil, clienților tăi. Dar, ce poți face pentru a confirma că livrările sunt făcute la timp?

Vehiculele echipate cu dispozitive GPS pot fi monitorizate cu ajutorul hărții Google integrate și a unei funcționalități extrem de utile, oferite de FomcoGPS, POI (puncte de interes).  Această funcționalitate îți permite să delimitezi anumite zone pe o hartă virtuală, care corespund unor zone geografice reale. Atunci când unul din activele tale intră sau iasă din zona marcată, vei primi o alertă instantă, fie prin e-mail sau prin mesaj text.

Fiind un furnizor de servicii de administrare flotă pentru un număr important de companii din toată țara, înțelegem atât nevoile managerilor, dar și ale șoferilor deopotrivă. Mulți șoferi – în special cei care efectuează curse lungi – trebuie să poată părăsi rutele stabilite pentru a se odihni sau pentru a realimenta. De aceea, poți seta punctele de interes în orice formă, mărime și limite, astfel încât să poți acomoda și aceste deviații de la rute.

4. Nivelul de eficiență al operațiunilor
La sârșitul zilei, timpul înseamnă bani. Vrei să te asiguri că tu și șoferii tăi, maximizați productivitatea globală a flotei, prin utilizarea eficientă a timpului, dar și a activelor sale. Acest lucru înseamnă reducerea comportamentelor și a activităților dăunătoare și costisitoare, inclusiv:
  • Urmărirea manuală a activelor care pot fi urmărite automat.
  • Timpul petrecut pentru crearea manuală de rapoarte, care pot fi generate automat.
  • Nerespectarea perioadelor regulate de întreținere a flotei, rezultând în timpi morți în care vehiculul nu operează.
  • Permiterea funcționării frecvente a motoarelor la ralanti, sporind utilizarea inutilă a vehiculelor flotei.
  • Comportamentele ineficiente ale șoferului, cum ar fi accelerația și decelerarea rapidă care sporesc uzura vehiculelor.

5. Starea vehiculelor tale și ale echipamentelor
Un mare beneficiu al utilizării unui sistem fiabil de urmărire a vehiculelor, este acela că poți monitoriza și înregistra automat diferite evenimente și informații despre utilizarea activelor, inclusiv:
  • Activarea bunurilor
  • Locația activelor
  • Deschiderea / închiderea ușilor
  • Orele de utilizare
  • Mișcarea
  • Temperatura

Indiferent de tipul vehiculelor sau a echipamentelor pe care le monitorizezi, accesul la acest tip de informații, îți oferă un control mai mare asupra bunurilor tale din teren.

6. Orice actualizare tehnică făcută de producătorii de vehicule sau rechemări în service

Ești la curent cu ultimele noutăți tehnice ale producătorilor de vehicule? Ar trebui să fii. Atunci când există actualizări tehnice masive sau chiar mici ale producătorilor, e important să fii informat și să te asiguri că vehiculele tale sunt la zi. Chiar și rechemări în service minore care vizează siguranța, pot duce la rezultate devastatoare (și costisitoare), dacă cel puțin unul din vehiculele tale este implicat într-un accident.

Când afli de aceste rechemări, poți folosi software-ul intuitiv al Fomco GPS pentru a programa lucrările de service sau de mentenanță pentru vehiculele afectate din flota ta.

7.  Dacă informațiile despre flotă și șoferi sunt la zi
Știi că va fi o zi proastă atunci când unul dintre șoferii tăi este implicat într-un accident. Cu toate acestea, ceea ce poate face situația să se înrăutățească semnificativ, este dacă permisul de conducere, înregistrarea vehiculelor sau asigurarea flotei au expirat. Nu numai că acest lucru poate duce la probleme juridice pentru compania ta, dar poate duce și la o multitudine de taxe și amenzi, precum și la rate de asigurare mai mari.

Chiar și fără circumstanțele atenuante ale unui accident, trebuie să fii conștient de toate datele de reînnoire și să verifici dacă aceste informații sunt actualizate. Cu toate acestea, atunci când ai mai multe sau chiar zeci de vehicule pe care trebuie să le gestionezi, e multă informație pe care trebuie să o ții minte. Cea mai eficientă modalitate de a urmări memento-urile de întreținere și reînnoire este să utilizezi software-ul de monitorizare prin GPS a flotei. Poți seta memento-uri utile care să îți aducă aminte de aceste sarcini importante prin mesaje text sau e-mail.

Contactează-ne astăzi pentru a afla ce beneficii îți poate oferi un sistem de monitorizare prin GPS, fiabil și de încredere.