Rolul GPS-ului în Protejarea Mediului Înconjurător

Rolul GPS-ului in Protejarea Mediului Inconjurator - Protectia MediuluiDezvoltarea și expansiunea tehnologiilor digitale, de la apariția primelor calculatoare, la integrarea mai multor tehnologii în dispozitive tot mai mici și tot mai accesibile, coroborate cu expansiunea galopantă a internetului de bandă largă, a făcut posibilă treptat dezvoltarea a tot mai multor aplicații care schimbă constant fața mai multor domenii de activitate ale societății moderne. Iar schimbările iau prin surprindere specialiști din cele mai variate domenii. Unul din ele este și cel al protecției mediului.
 
Pentru a proteja mediul înconjurător şi în acelaşi timp pentru a satisface necesitățiile oamenilor, este nevoie de decizii mai bune bazate pe informaţii la zi. Colectarea de informaţii exacte şi în timp util a fost una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă atât organizaţiile guvernamentale cât şi cele private care trebuie să ia aceste decizii. Sistemul de poziţionare globală ajută la abordarea acestor nevoi.
 
Sistemele de colectare a datelor oferă factori de decizii cu informaţii descriptive şi date de poziţie exacte cu privire la elemente care sunt răspândite de-a lungul mai multor kilometri pătrați de teren. Conectând și corelând informaţiile exacte legate de poziţionare cu alte tipuri de informaţii, este posibil în prezent să analizăm multe probleme ale mediului înconjurător, dintr-o nouă perspectivă. Datele legate de poziţionare colectate prin GPS pot fi importate într-un sistem de informaţii geografic (GIS). Acest program permite o analiză complexă care corelează harta terenurilor cu alte informaţii. Rezultatul final este o înţelegere şi interpretare net superioară a unei game largi de situaţii particulare care pot aduce un beneficiu legat de protecţia mediului.
 
În prezent, studii aeriene din unele dintre cele mai impenetrabile şi sălbatice locuri sunt realizate cu ajutorul tehnologiei GPS, pentru a analiza fauna, terenul şi infrastructura. Prin etichetarea imaginilor cu coordonatele GPS este posibil să se evalueze eforturile şi asistenţă în planificarea strategiei de conservare. Altfel, aceste tipuri de studii ar fi fost mult mai costisitoare de realizat, iar din această cauză multe dintre ele nu ar fi avut finanțarea necesară.
 
Anumite ţări colectează şi folosesc informaţii legate de cartografiere pentru a gestiona programe cum sunt cele de control şi respectare a contractelor din operaţiunile miniere, delimitări ale graniţelor şi gestionarea exploatării pădurilor.
Tehnologia GPS ajută în același timp și în eforturile de înţelegere a schimbărilor de natură climaterică ce au loc în mediul înconjurător. Prin integrarea măsurătorilor GPS în metodele operaţionale folosite de meteorologi, poate fi determinat de exemplu conţinutul de apă din atmosferă, îmbunătăţind astfel acurateţea prognozelor meteo.

 

Utilizarea GPS-ului în Protecția Mediului Înconjurător


Pe mare, receptoarele GPS montate pe geamanduri au un rol activ în urmărirea mişcării şi răspândirii scurgerilor de petrol. În aer, elicopterele folosesc GPS-ul pentru a cartografia incendiile forestiere şi permit utilizarea eficientă a resurselor pentru stingerea incendiilor. Tiparele de migraţie ale speciilor pe cale de dispariţie, cum ar fi gorilele de munte din Rwanda, sunt urmărite şi mapate tot cu ajutorul monitorizării prin GPS, iar cu datele obținute se poate interveni contribuind astfel la păstrarea şi consolidarea populaţiei în scădere.
În zone cu risc seismic precum Coasta Pacificului, GPS-ul joacă un rol proeminent în a ajuta oamenii de ştiinţă să anticipeze mai bine cutremurele care pot avea loc. Folosind informaţiile precise despre localizare oferite de GPS, oamenii de ştiinţă pot studia modul în care are loc formarea cutremurelor şi poate în viitorul apropiat, acestea să poată fi prevenite. Dacă nu, atunci măcar anticipate din timp, astfel încât să se limiteze pierderile de vieți omenești, precum și să se reducă pierderile materiale.
 
În 2010, GPS –ul a ajutat la înlăturarea
scurgerii masive de petrol din Golful Mexic
 
Un alt beneficiu în a folosi GPS-ul este adus de promptitudinea cu care anumite produse critice sunt generate. Deoarece datele furnizate de sistemul GPS sunt digitale, asta le face disponibile oriunde în lume la orice oră. Ele pot fi descărcate şi analizate foarte uşor, grație ratei de penetrare tot mai mari a rețelelor de internet. Asta permite anumitor cercetări să fie complete în decurs de doar câteva ore, faţă de săptămâni sau luni cât ar fi durat anterior implementării tehnologiilor digitale, astfel încât se asigură terminarea produsului final în timp util.
Modernizarea GPS-ului va spori şi mai mult sprijinul tehnologiei GPS la studiul şi protecţia mediului la nivel mondial. Statele Unite se angajează să pună în aplicare două semnale civile suplimentare, care vor oferi aplicaţii ecologice şi de conservare cu precizie, disponibilitate şi fiabilitate precisă.