Redu costurile cu ajutorul întreținerii preventive

Managementul flotei este o afacere exigentă, care necesită o atenție sporită nu doar pentru clienți și angajați, dar și pentru flota de mașini. Întreținerea preventivă este un element cheie în spectrul reducerii cheltuielilor, pentru un manager de flotă. Întreținerea preventivă te ajută să îți menții flota eficientă, în siguranță și de încredere. Acest lucru maximizează serviciile operaționale, economisind totodată costurile și furnizând clienților servicii de calitate.

Ce trebuie să știi despre întreținere

Există două tipuri de mentenanță:

1. Proactivă. Mentenanța proactivă include reparații și inspecții planificate pentru flota pe care o administrezi. Întreținerea este programată în prealabil și ține pasul cu detaliile flotei tale, asigurându-te că vehiculele și echipamentele sunt în stare bună pentru a fi împrumutate sau utilizate. Mentenanța preventivă este concepută în jurul proactivității, ceea ce îți permite să acționezi înainte ca vehiculele sau activele de care dispui, să se strice.

2. Reactivă. Mentenanța reactivă se referă la reparațiile neplanificate. Aceasta intervine atunci când vehiculele sau echipamentele se strică, în timpul sau după utilizare. Mentenanța reactivă este deseori costisitoare și denotă o lipsă de planificare adecvată.

Care este planul?
Mentenanța preventivă se concentrează pe gestionarea eficientă a costurilor, prin planificare. Pentru a avea succes, întreținerea preventivă necesită o gândire și o planificare atentă.

Mentenanța vehiculelor
Flota pe care o administrezi reprezintă o investiție majoră și trebuie să ții pasul cu modul în care este folosită și cu ce ai de făcut pentru a maximiza funcționarea acesteia. Istoricul vehiculelor este important pentru întreținerea preventivă, fiind necesare documentele care atestă reparațiile și inspecțiile efectuate.

Inspecțiile regulate pentru flotă sunt similare cu vizitele anuale la doctor. Trebuie să te asiguri că totul funcționează în parametrii normali, iar că în cazul unei defecțiuni, ți se recomandă și o rezolvare.

Mentenanța preventivă a vehiculelor te ajută să identifici defectele electrice și mecanice, care, pe termen lung, s-ar putea să îți crească costurile. Identificarea defectelor din timp, te ajută să previi problemele de siguranță care s-ar putea să apară în timpul utilizării echipamentelor – reducând șansele de a plăti pagubele cauzate de echipamente sau vehicule defecte. Inspecțiile efectuate înainte sau după călătorii sunt, de asemenea, esențiale pentru minimizarea problemelor de siguranță și a daunelor care pot apărea.

Flota ta ar trebui să beneficieze periodic de inspecții și reparații, efectuate de către un profesionist. Inventarele fizice ajută la păstrarea evidenței fiecărei mașini, cu programări și rapoarte privind starea echipamentelor din flotă. Vei putea ține evidența fiecărui activ, vei știi care poate fi folosit, care necesită reparații. În plus, vei putea ține și o evidență mai bună a cheltuielilor.

Eficiența combustibilului
Vremea rea și condițiile de trafic afectează costurile operaționale ale flotei. O mentenanță preventivă de success, necesită din partea ta, o analiză și o monitorizare atentă a ceea ce se întâmplă cu vehiculele tale. Când e foarte cald, șoferii sunt iritați, iar consumul de combustibil crește deoarece aerul condiționat este mereu pornit și temperatura motorului crește foarte mult.

E nevoie de mentenanță periodică, de rutină, pentru a elimina costurile în plus, generate de consumul în exces de carburant sau suprasolicitarea motorului. Cu ajutorul unui program de administrare a flotei și anumite sisteme de monitorizare prin GPS, poți obține informații de diagnosticare la distanță despre vehiculele tale. Acest lucru te poate ajuta să păstrezi o evidență clară a cauzelor care provoacă ineficiența combustibilului, astfel încât să poți găsi soluții durabile pentru aceste probleme. În acest mod, vei putea, de asemenea, să economisești și bani.

Urmărirea comportamentului șoferilor
Șoferii sunt linia întâi când vine vorba de eforturile împotriva reparațiilor sau defectelor neplanificate. Comportamentul acestora la volan, poate avea un impact enorm asupra uzurii unui autovehicul. Sistemele de monitorizare a flotei te ajută să fii la curent cu activitățile șoferului, kilometraj, viteză, și călătorii în afara rutelor, care ar putea indica o folosire necorespunzătoare.

Sistemele de monitorizare prin GPS pot monitoriza diagnosticările vehiculelor și comportamentul șoferilor. Ai posibilitatea de a urmări comportamentul șoferilor tăi și de a comunica cu aceștia, în timp real, prin intermediul aplicațiilor ce permit comunicarea biderecțională.

Fiecare business încearcă să identifice modalități prin care poate economisi bani. Mentenanța preventivă este o metodă eficientă pentru managerii de flote, să economisească bani prin eficientizarea consumului de combustibil, monitorizarea comportamentului șoferilor și concentrându-se pe reparații și inspecții efectuate la timp, mai degrabă decât după ce se strică ceva.

Echipamentele și vehiculele sunt cele care te mențin în cursă. De aceea, ai nevoie de strategii de mentenanță preventivă pentru a reduce riscurile legate de siguranța flotei și costurile asociate cu acestea.