Cum ne folosim de GPS auto în situații de criză

Cum ne folosim de GPS auto în situații de crizăCu toții știm și am văzut probabil cel puțin o dată unul din clipurile în care piesele de domino cad rând pe rând, într-o aranjare gigantică, totul având ca punct de pornire o singură piesă care răstoarnă o altă piesă în căderea sa. În transporturile auto și managementul flotelor, o defecțiune apărută la un singur vehicul din flotă, poate însemna uneori tocmai acest început, tocmai acea piesă care declanșează o serie de evenimente regretabile pentru afacere, indiferent de cât de mare și solidă este ea. Totuși, sistemele de monitorizare prin GPS auto reprezintă un instrument de management extrem de valoros aflat la dispoziția proprietarilor sau managerilor de flotă. Având la dispoziție un sistem de monitorizare prin GPS auto, aveți un aliat la îndemână, un martor la fața locului, atent tot timpul, care raportează în timp real orice problemă apărută – de la sustragerile neautorizate de carburant, până la situațiile în care defecțiunile scot o mașină din circuitul flotei. În plus, este și un eficace sistem de prevenție. În articolul de față vom vedea împreună cum.
 

Ce e de făcut în cazurile de criză?

Vrem – nu vrem, cazurile de defecțiuni apărute în trafic pot fi manageriate, însă niciodată nu pot fi în totalitate prevenite. Așadar, e bine să știm ce e de făcut atunci când ele se întâmplă. Iată câteva sfaturi pe care vi le putem oferi pentru a avea o reacție cât mai rapidă și mai coerentă.
  • Comunicare rapidă cu clientul – În primul rând e bine să transmiteți tuturor șoferilor că, în cazul în care din cauza unui eveniment sau a unei defecțiuni apărute în mers vehiculul nu mai este funcțional, primul care trebuie anunțat este clientul. Cu cât acesta va fi informat mai târziu că livrarea va întârzia, cu atât va fi mai nemulțumit. Așadar, cereți-le șoferilor să comunice clientului rapid atunci când se știe clar că transportul nu va mai ajunge la data și ora stabilită la destinație.
  • Comunicarea rapidă cu baza sau managerul de flotă – O condiție esențială pentru ca lucrurile să poată fi manageriate cu succes, este aceea ca managerul să fie informat la timp despre orice fel de problemă apărută. Sigur că asta se poate vedea și prin monitorizare folosind sistemele de GPS auto, însă în cazul flotelor mari e dificil de urmărit în timp real toate evenimentele. Așadar, cereți-le șoferilor să comunice rapid, de îndată, orice problemă apărută care scoate vehiculul din folosință.
  • Concentrați-vă atenția pe problema apărută – Dacă vehiculul nu ajunge la client în timp util, nici încărcătura nu va ajunge. Asta înseamnă că nu vă veți putea onora comanda la timp. Oricât de înțelegător ar fi clientul, el tot va avea nevoie de serviciul de transport în cele din urmă, așadar încercați să onorați comanda cu alt vehicul, înainte ca el să apeleze la concurența dvs. Având sistemele de monitorizare prin GPS auto, veți avea automat și prima mână de ajutor, pentru că veți știi exact locația în care se află vehiculul avariat, care sunt cele mai apropiate vehicule din flotă și puteți analiza cel mai rapid cum să gestionați cât mai eficient provocarea apărută.
  • Reacționați rapid - Gândiți-vă că orele în care șoferul așteaptă pe marginea drumului sunt ore în care dumneavoastră ca proprietar de flotă sau manager îl plătiți să stea. Cu cât rezolvați tractarea sau depanarea mai repde, cu atât îl plătiți pe șofer mai puțin ca să stea. 
  • Gândiți cu un pas în față – La fel de rapid trebuie să găsiți și rezolvarea problemei tehnice apărute. Orice piesă comandată are un termen de livrare mai scurt sau mai lung, deci cu cât întârziați comanda, cu atât prelungiți timpul în care vehiculul nu este disponibil. 

Cum putem folosi sistemele de monitorizare prin GPS auto?

Toți pașii de mai sus sigur că apar și trebuiesc urmați atunci când deja ne confruntăm cu o situație de urgență, în care prevenția nu-și mai are locul. Însă trebuie să știți că sunt lucruri pe care le putem face pentru a preveni măcar o parte din aceste nedorite evenimente. Sistemele profesionale de monitorizare prin GPS auto nu mai sunt demult doar niște instrumente prin care aflăm pe unde au circulat vehiculele flotei. Pe lângă economiile de combustibil de până la 30%, ele mai vin și cu o interfață cu o sumedenie de funcționalități de management de flotă. Puteți avea așadar acces la funcționalități de tip:
  • Înregistrare trasee în interes personal
  • Identificare conducător auto
  • Management de notificări de evenimente – Casco, RCA, ITP, Rovinetă etc.
Toate aceste funcționalități vă ajută, pe de-o parte să intervenți mai repede atunci când apare o situație de urgență, iar pe de altă parte să fiți siguri că ITP-ul se face la timp, consumabilele se schimbă la timp (plăcuțe de frână, ulei, filtre etc.), nu rămâneți cu rovineta neachitată și așa mai departe. Având toate aceste situații la zi și setând alerte pentru atunci când ele expiră, vă puteți asigura că măcar lucrările de mentenanță a flotei sunt făcute la timp, iar astfel minimizați potențialele evenimente ce pot apărea. Pe de altă parte, aveți tot timpul la îndemână un istoric al evenimentelor, pe care-l puteți consulta la nevoie, din doar câteva click-uri. Sigur, poate veți spune că nu e nevoie de așa ceva, însă ce te faci când numărul vehiculelor din flotă ajunge de ordinul zecilor, poate sutelor?
 
Iată cum, folosind sistemele de monitorizare prin GPS auto, puteți reduce șansele ca defecțiunile să apară la vehiculele flotei, prin simpla monitorizare a stări de sănătate a vehiculului și a nevoilor de întreținere. De asemenea, tot prin sistemele de monitorizare prin GPS aveți un aliat de partea dvs. și puteți gestiona mai bine situațiile de urgență atunci când ele apar. Puteți astfel să reduceți la minim efectul de domino pe care o astfel urgență îl poate aduce.