Cum ajută monitorizarea prin GPS firmele de închirieri utilaje?

Cum ajută monitorizarea GPS firmele de închirieri utilaje


Dețineți o firmă de închirieri utilaje? Aveți o firmă de construcții care deține un parc de utilaje de construcții pe care ocazional le închiriază? Sau aveți pur și simplu o firmă cu alt domeniu de activitate dar care are în proprietate excavatoare, utilaje agricole second hand sau alte tipuri de utilaje de închiriat pe care le oferă celor interesați? Atunci cu siguranță ați auzit din când știrile despre descinderi ale procurorilor la numeroasele grupări de crimă organizată specializate pe furtul acestor tipuri de utilaje, care mai apoi sunt transportate la sute sau mii de kilometri, astfel încât să li se piardă urma.   

 

Problema furtului utilajelor în lume


Deși poate ați fi înclinați să spuneți că problema este una specific româneacă, trebuie să știți că furtul de utilaje de construcții este destul de larg răspândit în lume. Problema este chiar una de importanță ridicată în țări extrem de dezvoltate precum Canada, Australia, SUA sau Japonia. De pildă, în SUA, National Insurance Crime Bureau a estimat că în 2007 valoarea totală a furtului de echipamentelor și utilajelor de construcție a depășit un miliard de dolari. Similar, în Marea Britanie,  potrivit raportului „2009 Equipment Theft Report” publicat de National Plant & Equipment Register, pe parcursul anului 2008 au fost furate, printre altele 911 trailere, 849 excavatoare, 244 utilaje de gunoi și 202 stivuitoare. De asemenea, s-a constatat o creștere puternică a incidentelor de acest fel care au vizat utilaje agricole.
 

De ce se fură utilajele?


Motivele sunt destul de simple și deloc greu de intuit, mai ales pentru cineva care le folosește sau deține o firmă de închirieri utilaje:
•    Costul de achiziție al echipamentelor este mare sau foarte mare, putând ajunge de la câteva mii de euro la sume de ordinul a câtorva sute de mii de euro. La fel, toate echipamentele conexe, accesoriile sau consumabilele sunt de asemenea scumpe și uneori greu de găsit. Tocmai acesta este și motivul pentru care au apărut și sunt răspândite firmele de închirieri utilaje. 
•    Sistemele antifurt cu care aceste utilaje sunt dotate sunt de cele mai multe ori mai degrabă rudimentare și destul de ușor de ocolit. Este relativ simplu de pătruns în cabina acestor utilaje și, de asemenea, sunt destul de ușor de pornit.
•    De multe ori ele sunt lăsate în zone deschise retrase, pe șantiere sau alte zone unde hoților le este ușor să ajungă și să le fure. De asemenea, de multe ori ele sunt lăsate nepăzite.
•    O parte din aceste utilaje și echipamente nu au plăcuțe de identificare cu serii unice așa cum au automobilele și motoarele acestora. Mai mult, chiar și cele care au, pot fi înlăturate fără probleme, întrucât aceste utilaje de regulă nu circulă pe drumuri publice și destul de rar e nevoie de înmatricularea lor în circulație. Din aceste motive, ele sunt mai simplu de valorificat ulterior de hoți și, totodată, mai greu de găsit de proprietarii firmelor de închirieri utilaje.
•    Având un cost de achiziție mare, asigurarea lor cu polițe complexe care să acopere și posibilele furturi, au un cost ridicat, pe care nu toți proprietarii lor sunt dispuși să le achite.    
 

Ce e de făcut pentru prevenție și cum pot fi recuperate utilajele furate?


Cum problema furtului de utilaje este una larg răspândită, nu doar în România, ci, așa cum am văzut, și în lume, dacă veți face o minimă cercetare online, veți găsi o sumedenie de sfaturi pentru proprietarii și firmele de închirieri utilaje, care pot preîntâmpina furturile. Vă putem spune însă că niciuna din metodele de prevenție nu este infailibilă și nu poate garanta 100% protecția împotriva hoților. Vă putem spune însă și că cea mai simplă și mai elegantă metodă de prevenire a furturilor, dar mai ales de recuperare rapidă și eficientă a echipamentelor și utilajelor atunci când ele ajung într-adevăr să fie furate, rămâne monitorizarea prin GPS. Sigur, veți spune că este o investiție mare, costisitoare, că este o „infuzie high-tech” de care nu aveți nevoie într-un domeniu cu un alt specific. Însă, vă mai putem spune că un singur furt de utilaj poate echivala cu costurile a ani de zile de monitorizare prin GPS a unei întregi flote de utilaje. De altfel, am făcut la un moment dat și un Top 5 concepții greșite despre implementarea unui sistem de monitorizare GPS, pe care îl puteți vedea sau revedea.  
 

Beneficii suplimentare în implementarea monitorizării flotei de utilaje


Principala rațiune pentru care o firmă de închirieri utilaje ar dori să implementeze un astfel de sistem de monitorizare prin GPS, rămâne desigur cea de prevenire a furturilor sau recuperare a utilajelor furate. Însă, implementarea acestui sistem vine și cu alte beneficii. Iată câteva mai jos:
•    Dacă dețineți o flotă mai mare de utilaje pe care le închiriați (utilaje de construcții, excavatoare, utilaje pentru realizarea de infrastructură publică etc.), monitorizarea prin GPS vă va ajuta să țineți mai ușor evidența derulării contractelor cu partenerii dumneavoastră. De pildă știind în orice moment unde se află utilajele prin localizarea prin GPS, fie că sunteți o firmă specializată pe închirieri utilaje sau că le închiriați ocazional, vă puteți asigura, de pildă, că o zi de închiriere macara, va fi exact o zi, chiar dacă între timp trebuie să urmărite și alte zeci sau sute de utilaje din alte locații.
•    Monitorizarea camioanelor și trailerelor care transportă utilajele vă poate scuti de unele posibile sustrageri neautorizate de carburant. 
•    Preîntâmpinați întârzierile nejustificate, eventualele depășiri de viteză la transportul utilajelor sau alte gestionări defectuoase ale flotei care, toate se traduc până la urmă în pierderi pentru firmă.
 
În final, fie că sunteți proprietari și utilizatori sau o firmă specializată pe închirieri utilaje, vă recomandăm să analizați serios posibilitatea implementării unui sistem de monitorizare prin GPS a parcului de utilaje pe care le dețineți.