Congestiile din trafic și costul acestora

Congestiile din trafic și costul acestoraNumărul de vehicule a crescut constant, de zeci de ani de zile, într-un ritm extrem de alert, cu care autoritățile nu par să potă ține pasul dezvoltând suficient de mult și infrastructura rutieră. Așadar, toți am trecut cel puțin odată prin blocaje rutiere, prin zone cu trafic îngreunat și știm cât este de frustrantă o astfel situație, mai ales atunci când trebuie să ajungi repede într-un anumit loc. Aglomerările din trafic sunt cu atât mai stresante și păguboase pentru cei care trebuie să treacă prin ele cu un ritm zilnic. Pentru mulți manageri de flote, aglomerația din trafic este doar o simplă realitate cu care s-au obișnuit și la care s-au adaptat din nevoie. Directorii parcurilor auto sunt adesea nevoiți să țină seama de întârzierile cauzate de congestionarea traficului greu în orarele lor și au ajuns chiar să aloce bugete suplimentare pentru combustibilul irosit de camioanele blocate pe drumurile aglomerate.
Însă cat de mult se irosește anual din cauza congestiilor. Mai precis, cât te costă pe tine aceste blocaje? Și, mai ales, cam ce putem face pentru a produce economii, cum putem să reducem aceste costuri pe carburant irosit?

 

Costul Congestiei: Combustibilul


Conform unor statistici realizate în urma colectării unor date din traficul efectuat în Statele Unite ale Americii, pe teritoriul acesteia, camioanele au transportat aproape 10 miliarde tone de marfă, reprezentând peste două treimi (68,8 %) din tonajul total intern expediat. Legat de distanțe, s-a concluzionat că s-au străbatut mai mult de 448 miliarde de kilometri pe rețeaua carosabilă. Toate aceste date sunt aferente unui singur an, mai exact 2014. Acestea fiind spuse, din cauza congestiilor apărute în trafic, s-a mai constatat că s-au înregistrat pierderi totale în cuantum de peste 49,6 miliarde $ , echivalentul a 264 781 șoferi staționați pentru un an întreg. După cum lesne se poate observa, cifrele sunt imense.
Unul dintre factorii majori care contribuie la această creștere a costurilor este că, în timp ce acești șoferi sunt inactivi în trafic, instalațiile vehiculelor ard în continuare combustibil. Așa că, o modalitate de a încerca să determinați impactul congestionării traficului asupra flotei dvs. este de a monitoriza cât de mult combustibil pierdeți din cauza blocajelor din trafic. Înmulțiți la numărul de zile dintr-un an și la numărul de vehicule deținute pentru a afla costul mediul anual. La final veți avea o estimare destul de clară asupra costurilor suplimentare pe care traficul aglomerat le generează afacerii pe care o conduceți.

Costul Congestiei: Întârzierile

Din păcate, condițiile grele din trafic pot face însă mult mai mult rău decât pierderea combustibilului. În multe cazuri, congestiile pot provoca întârzieri ale transporturilor. Impactul unor astfel de întârzieri generate de trafic poate varia foarte mult în funcție de afacerea ta. Pentru unele afaceri, un camion care întârzie câteva ore sau o zi nu reprezintă o problemă majoră, însă pentru alții, aceasta poate duce la pierderi materiale. Să luăm de exemplu un transport de marfuri perisabile, care când ajung la destinație sunt compromise. Pe lângă pierderea materială reprezentată de marfa compromisă, aceste situații pot duce până chiar la pierderea clienților. Așa că atunci când se evaluează costul blocajelor din trafic, luați în considerare și aceste variabile. Sigur, sunt cazuri mai rare, dar pe care nimeni nu și le dorește.

Evitați congestiile cu orice cost

Din cauza impactului sever cauzat de congestii, mulți manageri de transport depun toate eforturile pentru a evita congestiile.
Acestea poate fi făcut în moduri diferite, precum:
  • Puneți șoferii sa evite șoselele în timpul orele de vârf
  • Dirijați șoferii să ocolească șoselele aglomerate pe rute alternative
  • Setați ore de livrare care să evite orele de varf
Problema este că nu toate transporturile pot fi efectuate în afara orelor de vârf, iar unele blocaje în trafic pot fi spontane și se pot forma în zone unde în mod normal, nu este trafic intens. Accidentele, drumurile în lucru sau evenimente locale pot crea spontan congestii în trafic. În aceste cazuri, trebuie să aveți posibilitatea de a schimba rutele rapid și eficient.
Aici, monitorizarea prin gps vă poate fi de un real ajutor.
Prin monitorizarea flotei, puteți monitoriza toate vehiculele dumneavoastră și furniza trasee și rute ocolitoare alternative pentru a evita cele mai grave blocaje de trafic. Acest lucru menține flota în mișcare și reduce combustibilul irosit.