Tu ce ai face cu 8.000 de euro economisiți cu monitorizare prin GPS?

Tu ce ai face cu 8.000 de euro economisiți cu monitorizare prin GPS?Nu mai este un secret pentru nimeni că toți actorii care se învârt în jurul acestei mari industrii a camioanelor și a transporturilor în general au un scop comun: să facă tot posibilul ca să scadă consumurile de combustibil. Asta se traduce în scăderea costurilor de operare care, având în vedere distanțele mari care se parcurg, se pot reduce considerabil chiar și cu cea mai sensibilă economie la combustibil. Așadar, fie că vorbim de producătorii de camioane, de proprietarii sau managerii de flote auto, de șoferi de camioane, de furnizorii de echipamente pentru această industrie, toată lumea are acest țel: să reducă consumul de combustibil. Sigur, cei mai puțin fericiți sunt comercianții de carburant, însă ei oricum beneficiază din plin de pe urma creșterii volumelor transportate. Revenind, cheia comună la toți acești actori au ajuns să fie sistemele de monitorizare prin GPS. Mai nou, producătorii de vehicule montează diferite tipuri de echipamente de acest fel pe camioane sau utilaje noi premium, managerii de flote au înțeles beneficiile și anual cresc numărul flotelor și vehiculelor monitorizate, pe cale de consecință crește și numărul șoferilor care conduc vehicule monitorizate. Dar cum se reduc mai exact consumurile de combustibil? Și care sunt cantitățile care se economisesc prin utilizarea sistemelor de monitorizare prin GPS? Haideți să le luăm pe rând și să vedem împreună!
 

Cum reduc sistemele de monitorizare prin GPS consumurile de carburant?

 
Sunt trei mari avantaje aduse de folosirea sistemelor de monitorizare prin GPS și care contribuie împreună la reducerea consumului de carburant:
  • Eliminarea sustragerilor neautorizare.
  • Optimizarea rutelor.
  • Controlul stilului de condus al șoferilor.
1. Eliminarea sustragerilor neautorizate. Poate fi una din cele mai eficiente metode de reducere a consumurilor din cele 3 de mai sus. Sigur, poate unii dintre dumneavoastră, proprietari sau manageri de flote, aveți încredere în șoferii dumneavoastră și veți spune că ei nu au astfel de obiceiuri. Poate aveți dreptate și majoritatea lor chiar e așa, însă trebuie să știți că practica este una destul de larg răspândită în rândul șoferilor profesioniști care activează pe vehicule nemonitorizate. Așadar, e bine să luați în calcul varianta achiziționării unui sistem de monitorizare prin GPS, cu atât mai mult cu cât metodele de sustrageri se dezvoltă și perfectează mereu.

2. Optimizarea rutelor. Aici nu vorbim doar despre rutele și drumurile făcute în interes personal, fără știrea managerului de flotă, pentru că știm că unele companii le aprobă, intrând în pachetul de salarizare a șoferilor. Sistemele de monitorizare prin GPS vă oferă însă informații în timp real legate de poziția exactă a vehiculelor flotei. Puteți otimiza trasee, puteți evita rute aglomerate sau blocaje din trafic care o să vă coste timp pierdut și combustibil consumat fără rost.

3. Controlul stilului de condus. Dacă ați bifat primele două metode, o să fiți surprinși în unele cazuri de minunile pe care le poate face monitorizarea atentă a stilului de condus al fiecărui șofer. Și n-o spunem doar noi, ci o spun și cei care au analizat problema cu mai multă atenție. Un studiu publicat la începutul acestui an în Marea Britanie, arată că un șofer cu un stil de condus rezervat, mai puțin agresiv, poate parcurge distanțe mult mai mari între plinuri decât un șofer cu un stil de condus agresiv. Studiul a analizat 319.000 de curse, realizate de un număr de 2.000 de șoferi și s-au putut observa diferențe de consum de carburant de până la 40% între șoferii care conduc într-un stil econom, față de șoferii care conduc agresiv. Folosind sistemele de monitorizare prin GPS, puteți vedea stilul de condus al fiecărui șofer. Puteți vedea accelerările rapide și frânările bruște, puteți analiza în detaliu consumurile și puteți lua măsuri pentru corectarea stilurilor agresive. Bonus, veți observa cu siguranță, destul de repede chiar, că vor scădea și facturile pe care le plăteați pentru mentenanța flotei, datorită consumabilelor care se vor uza într-un ritm mai încet. Pe de altă parte, se reduce considerabil riscul accidentelor care, pe lângă victimele omenești, cele mai regretabile de altfel, produc invariabil și pagube materiale. 

Ce cantități economisim cu sistemele de monitorizare prin GPS?

 
Având în vedere toate informațiile de mai sus, sigur că următoarea întrebare este cât economisim? Păi pentru început, trebuie spus că majoritatea proprietarilor sau managerilor de flotă care decid să investească în achiziționarea unor sisteme de monitorizare prin GPS își recuperează investiția extrem de rapid, în doar câteva luni de la instalare, urmând ca mai apoi să-și rotunjează profiturile prin optimizarea chetuielilor. Asta înseamnă un randament destul de bun, am spune noi. Cât exact e greu de spus, pentru că situațiile diferă în funcție de regimul în care se conduce, de infrastructura rutieră, de prețul carburantului, de stilul de condus al șoferului, de existența sustragerilor neautorizate etc. Sunt o sumedenie de factori, însă sunt și câteva calcule și studii care s-au făcut pe tema asta. De pildă, în SUA s-a constatat că un operator de flotă plătește 1,5 dolari per milă parcursă, aici fiind inclus costul carburantului, dar și cel al mentenanței. De asemenea, s-a constatat că prin monitorizare prin GPS, se produc economii care permit rularea cu 25 de mile suplimentar per săptămână.
 

Tu ce ai face cu economii de 8.000 de euro?

 
Strict legat de economiile la carburant, vorbim de reduceri care încep de la câteva procente, până la economii de până la 30% sau chiar peste acest procent. Totuși, ca referință, putem lua un procent mediu de 20%. Să zicem că montăm un sistem de monitorizare prin GPS pe un camion care parcurge lunar 10.000 de km/lună, ceea ce nu e puțin, însă nici exagerat de mult. Să luăm un consum mediu de 30 de litri la suta de km, care de asemenea nu este un consum exagerat. Cu o economie de carburant de 20%, asta se traduce într-un minus de 3.000 de lei pe lună la costurile cu carburantul, pentru un singur vehicul. Dacă înmulțim cu 12 luni, vom ajunge undeva la aproximativ 8.000 de euro pe an economii de combustibil. Vorbim în continuare de un singur camion pe care s-a montat un sistem de monitorizare prin GPS. Acum înmulțiți cu numărul de camioane dintr-o flotă mai mare și veți vedea singuri de ce e așa de imporant. Veți afla singuri de ce mai toți operatorii de flote mari au făcut deja pasul spre adoptarea ca standard a sistemelor de monitorizare prin GPS.
O puteți face și dumneavoastră. Cereți acum o ofertă pentru monitorizare auto prin gps!