Monitorizare prin GPS - funcția Geofence și cum ne poate ea ajuta pe un șantier

Atunci când vorbim despre produsele de monitorizare prin GPS de la Fomco, mai ales atunci când colegii noștri le prezintă, veți observa că vor descrie adesea funcția POI (point of interest – punct de interes). Ea este una extrem de interesantă, pentru că folosindu-ne de ea se pot creea și delimita cu înaltă precizie arealuri de orice formă, în funcție de parcela care ne interesează. Ea va fi delimitată de un gard virtual - așa-numitul Geofence. Acesta asigură o împrejmuire pe care o putem seta să ne transmită diferite date la accesul în parcelă sau din pacelă în afara acesteia a diferitelor utilaje sau vehicule de transport dotate cu sisteme de monitorizare prin GPS. Funcția Geofence este una care poate fi valorificată în mai multe feluri pentru optimizarea unor activități, din acest motiv ne-am propus să vă detaliem mai jos câteva din posibilele utilizări.
 
Cu sute de vehicule, piese interschimbabile, echipamente etc. folosite pe un șantier de construcții, e greu să le ți pe toate în evidență, sub supraveghere și să te asiguri că totul este în ordine. Această sarcină este cu atât mai grea, cu cât compania dumneavoastră nu lucrează de regulă pe un singur șantier, ci pe mai multe, iar unele vehicule sau utilaje își schimbă constant poziția în timpul lucrului. Din fericire, fiecare utilaj, vehicul sau echipament pe care se montează un sistem de monitorizare prin GPS poate produce date valoroase, care pot fi utilizate pentru a reduce costurile lor de operare, pentru a îmbunătăți la final eficiența companiei dumneavoastră. În tot acest proces de monitorizare prin GPS, unul din instrumentele valoroase pe care le aveți la îndemână este trasarea unui așa-numit geofence - o delimitare digitală în jurul șantierului sau șantierelor pe care vehiculele dvs. se găsesc. Indiferent de dimensiunea acestor șantiere, geofence-ul vă va permite să vedeți tot ce intră sau iese din respectiva zona respectivă, dacă acele vehicule sau echipamente sunt dotate cu sisteme de monitorizare prin GPS. Puteți seta alarme care să vă fie trimise inclusiv pe telefon atunci când anumite vehiculele părăsesc locația prestabilită, astfel că vă puteți asigura că totul funcționează în condiții de maximă siguranță, fără a afecta eficiența. Iată mai jos trei feluri în care puteți folosi geofence-ul în activitatea companiei dvs. de construcții.

1. Vizibilitatea șantierului

Cu funcția de geofence activată pe șantierul sau șantierele pe care lucrați, puteți identifica fiecare vehicul care intră sau iese din zonele delimitate anterior. Acest lucru vă permite să înregistrați ora exactă când sosesc și pleacă, precum și cât timp au petrecut la fața locului, cât din acela timp au lucrat efectiv, viteza de deplasare și comportamentul din toată această perioadă al șoferilor. Aceste informații vă vor ajuta să măsurați și să comparați constant diferiți indicatori care să vă dea măsura productivității muncii pe respectivele șantiere. Puteți identifica astfel comportamente neadecvate ale șoferilor sau ale celor care folosesc diferite utilaje. De asemenea puteți identifica pe cei care lasă diferite vehicule în funcțiune la relanti pe perioade nejustificat de lungi de timp. Tot prin urmărirea prin GPS și utilizarea geofence-ului puteți vedea care vehicule și utilaje în ce locații sunt, dacă sunt sau nu disponibile și astfel puteți să le atribuiți sarcinile mai eficient, bazându-vă pe cele mai apropiate distanțe. Reduceți astfel timpul și banii cheltuiți pentru realizarea sarcinilor, printr-o alocare mai eficientă a resurselor disponibile.

2. Protecția împotriva furturilor

Biroul Național de Asigurare împotriva Criminalității din SUA a estimat că în 2014, pe teritoriul SUA s-au furat vehicule și echipamente în valoare totală care se ridică undeva între 300 și 400 de milioane de dolari. Cu ajutorul sistemelor de monitorizare prin GPS și implementarea unor bariere virtuale de tip geofence, riscul de a fi furat este redus considerabil. De pildă puteți seta sistemul astfel încă să primiți alerte imediat ce un vehicul sau utilaj părăsește sau intră într-un anumit areal în afara orelor normale de program, pe care tot dumneavoastră îl setați. Spre exemplu, în cazul în care un camion se presupune că va fi utilizat doar între orele 7 și 15, veți primi imediat o notificare în cazul în care cineva încearcă să-l mute din locația prestabilită noaptea târziu. Acest lucru vă oferă timp pentru a investiga problema și pentru a alerta Poliția în cazul în care aveți indicii că este vorba despre o tentativă de furt. Tot cu ajutorul sistemelor de monitorizare prin GPS, puteți identifica locația exactă a unui vehicul sau a unui utilaj furat, astfel încât să poată fi mult mai ușor de recuperat cu ajutorul autorităților.

3. Respectarea legilor și reglementărilor în vigoare

Multe șantiere se găsesc în zone sau în apropierea unor zone cu diferite tipuri de restricții și limitări. Fie din cauza regulamentelor locale de urbanism, fie din cauza drumurilor care nu suportă trafic greu, fie din rațiuni ce țin de clădiri istorice sau de existența unor arii protejate de mediu. Plasarea unor delimitări de tip geofence în jurul acestor zone, în funcție de restricțiile legale în vigoare vă ajută să identificați orice încălcare a acestor norme, astfel încât să se poată răspundă imediat la problema apărută. În timp util, folosind date exacte, puteți răspunde profesionist și eventualelor plângeri care pot apărea legat de anumite încălcări ale legilor. În cazul în care rezidenții din zona în care lucrați se plâng că utilajele sunt folosite de pildă la 5 dimineața sau noaptea târziu, puteți verifica înregistrările furnizate de sistemele de monitorizare prin GPS și să confruntați cu situațiile reclamate. Folosind funcția geofence tot timpul veți avea situații clare, transparente, ușor de gestionat și prezentat în cazul în care aveți nevoie.

Iar până acum toate referirile pe care le-am făcut, le-am făcut la utilizarea în domeniul construcțiilor. Funcția geofence poate fi folosită însă cu succes în mai multe domenii. De pildă, în agricultură, unde se pot importa automat parcele din sistemul APIA, iar mai apoi prin monitorizarea prin GPS a activităților se pot face calcule complexe de cost al diferitelor lucrări agricole. De asemenea, firmele de transport sau curierat pot limita cu geofence deplasările agenților la teritoriul unui județ. Firmele de rent a car sau firmele de taxi, de asemenea, pot folosi funcția pentru limitarea la arealul unui oraș anume sau a unei zone prestabilite. Firmele de distribuție, la fel, pot limita zonele în care agenții lor se deplasează. Iar exemplele pot continua.