Aplicatii Gps

Aplicatii GPSLa fel ca şi internetul, GPS-ul este un element esenţial în infrastructura globală informaţională. Datorită faptului că folosirea acestuia este deschisă, gratuită, nereglementată excesiv sau supusă impozitării şi este demnă de încredere, toate acestea au dus la dezvoltarea a sute de aplicaţii care influenţează numeroase aspecte ale vieţii societății moderne. Tehnologia Sistemul de Poziţionare Globală (GPS – Global Positioning System) o găsim acum în orice, de la telefoane mobile şi ceasuri inteligente, până la buldozere şi containere de transport maritim, bancomate şi lista poate continua. Mai mult, fiind atât de accesibilă, ea poate fi utilizată aproape de oricine. Gândiți-vă doar la miile de aplicații de telefoane mobile care folosesc și GPS-ul.

Dar când vorbim de GPS nu vorbim în principal de utilitatea în scop recreațional. Aplicaţiile GPS cresc productivitatea într-o vastă reţea economică, din mai multe domenii, incluzând aici agricultura, sectorul construcţiilor, minerit, topografie, curierat, managementul lanţului de aprovizionare logistică și multe altele. Reţelele de comunicaţii majore, sistemele bancare, pieţele financiare sau reţele electrice depind în mare măsură pentru sincronizare în timp precis de acest sistem, iar anumite servicii wireless nici nu ar putea opera fără el.

În același timp, sistemul are aplicații în domenii ce țin de siguranță și prevenția unor accidente. GPS-ul salvează vieţi prin prevenirea accidentelor din transport, ajută la găsirea supravieţuitorilor în diferite campanii de salvare sau ajută la accelerarea furnizărilor de servicii în caz de urgenţă şi dezastre. GPS-ul a devenit o unealtă standard vitală în noua generaţie de Transport Aviatic, sporind siguranţa zborului şi crescând în acelaşi timp capacitatea spaţiului aerian, printr-o gestionare net superioară a acestuia. Sistemul de Poziţionare Globală oferă de asemenea date ştiinţifice avansate cum ar fi indicatori legați de starea vremii, poate fi folosit la monotorizarea activităţilor seismice şi în proiecte dedicate protejării mediului înconjurător.
În final, trebuie spuse de asemenea că sistemul continuă să fie folosit cu succes acolo unde a luat naștere – în aramtă. Sistemul GPS rămâne de o importantă critică pentru securitatea ţărilor, iar aplicaţiile sale sunt integrate în aproape fiecare aspect al operaţiunilor militare. Aproape toate bunurile noi folosite în operaţiunile miltare, de la vehicule militare până la muniţie, au integrate sub o formă sau alta sistemul GPS.

În postările ce vor urma va vom prezenta o mică parte din folosirea aplicată a GPS-ului, deoarece aplicaţiile noi sunt inventate zi de zi şi influenţa Sistemului de Poziţionare Globală în lumea ce ne înconjoară  este limitată doar de imaginaţia omului.