8 metode de securizare a flotei prin serviciile de monitorizare prin GPS

8 metode de securizare a flotei prin serviciile de monitorizare prin GPSPentru orice proprietar sau manager de flotă auto, siguranța nu este o opțiune, ci o necesitate primordială, încă de la începutul activității. Siguranța șoferilor și a vehiculelor este vitală pentru funcționarea flotei, așa că nu trebuie făcută niciodată economie de măsuri ce se pot luat pentru a crește siguranța lor. Din fericire, tehnologia ne ajută destul de mult, iar apariția serviciilor de monitorizare prin GPS a adus o multitudine de oportunități care pot duce la creșterea gradului de siguranță în care flota dvs. își derulează activitatea. Dacă doriți să construiți o afacere de succes în domeniul transporturilor de mărfuri sau persoane, utilizarea serviciilor de monitorizare prin GPS nu mai reprezintă doar un model de bună practică, ci a devenit o necesitate eliminatorie. Așadar, ne-am propus în acest articol să vedem împreună cum putem folosi de aceste sisteme pentru a întocmi un plan de securizare a flotei. Ca să funcționeze, ele trebuie implementat cu seriozitate, prin implicarea tuturor șoferilor, dar și a managementului, planul urmând să intre în cultura organizației dvs. Astfel, se pot reduce numărul de incidente neplăcut și astfel reduce costurile de operare. Am sintetizat acest plan în 8 măsuri care se pot lua folosind serviciile de monitorizare prin GPS, măsuri pe care vi le prezentăm mai jos:
 
  1. Asigurați-vă că în fiecare moment aveți evidența clară și corectă a identității fiecărui șofer care se află la volanul fiecărei mașini a flotei. Țineți o evidență riguroasă în acest sens, inclusiv a vehiculelor personale sau închiriate folosite de unii angajați în timpul serviciului. Cu siguranță în cazul unui incident cu un vehicul al flotei, veți vrea să știți exact care șofer a fost implicat. Serviciile de monitorizare prin GPS deja oferă aceste informații în platforma online, pentru ca acest task să nu vă dea prea multe bătăi de cap, cu evidențe ținute de mână.
  2. Asigurați-vă că managementul companiei susține utilizarea serviciilor de monitorizare prin GPS, pentru ca el să fie folosit la potențialul maxim, iar informațiile obținute din monitorizare să fie interpretate corect. Nu uitați că există și varianta externalizării inclusiv a acestei munci de monitorizare și interpretare a datelor.
  3. Informați-vă șoferii, prelucrați-le informațiile legate de funcționarea serviciilor de monitorizare prin GPS, scoateți în față și evidențiați avantajele pentru a-i face să accepte utilizarea lor. E important ca ei să vadă partea bună a acestor servicii pentru ca să nu încerce sabotarea funcționării lor.
  4. Folosiți-vă de datele furnizate de instrumentele de monitorizare prin GPS pentru a analiza comportamentul șoferilor la volan, stilul de condus și eventualele lor ieșiri încercați să le corectați. Construiți-vă în timp o echipă de șoferi pentru care siguranța la volan să fie o valoare pe care să o înțeleagă pe deplin și pe care să o cultive prin tot ceea ce fac.
  5. Nu vă rezumați implementarea măsurilor de siguranță la doar câteva monitorizări și discuții cu șoferii. Nu trebuie să sufocați și să stresați șoferul, însă verificați periodic ceea ce face cu toate metodele pe care le aveți la îndemână, inclusiv prin instrumentele de monitorizare prin GPS. Dacă le cereți șoferilor să fie preventivi la volan, atunci fiți și dvs. preventivi atunci când gestionați măsurile de securizare a flotei.
  6. Gestionați corect eventualele incidente care apar. Nu lăsați ca accidentele de circulație să devină doar o afacere pe care trebuie să o încheiați cu asiguratorul și service-ul. Căutați să înțelegeți ce s-a întâmplat și să faceți tot posibilul ca situația să nu se repete. Aici, pot fi de un real folos informațiile obținute prin monitorizare prin GPS, care vă pot arăta exact ce s-a întâmplat, unde și la ce viteză, de pildă.
  7. Scrieți, tipăriți și afișați sau trimiteți prin mail șoferilor regulile dvs. de bună practică legate de politica de securizare a flotei. Nu e suficient doar să le comunicați verbal, scrisul având o greutate mult mai mare. Mai mult, în cazul încălcării unor reguli, puteți dovedi exact ce ați comunicat. Prin scris se fixează mult mai clar așteptările dvs., iar șoferii vor știi exact la ce să se aștepte. Urmăriți apoi folosind serviciile de monitorizate prin GPS și vedeți dacă regulile dvs. se și respectă.
  8. Țineți o evidență clară a lucrărilor de întreținere și reparație a flotelor, a intervalelor de kilometri rulați la care acestea se fac. Pentru asta, puteți utiliza softurile de monitorizare prin GPS care vă sunt oferite la achiziționarea echipamentelor, care să vă facă viața mai ușoară.
Pentru a putea urma acești 8 pași aveți nevoie de informații pe care le obțineți de la instrumentele de monitorizare prin GPS. Haideți să vedem mai exact ce fel de informații relevante puteți primi de la aceste dispozitive, care să vă ajute în elaborarea planului:
  • Cine e la volanul mașinii și unde se află ea, indiferent dacă șoferii se schimbă la un moment dat în timpul zilei.
  • Vedeți stilul de condus al fiecărui șofer, cât de prevenitv sau, din contră, cât de brutal conduce.
  • Vedeți fiecare pornire și oprire a motorului, ora exactă la care s-a făcut și locul.
  • Evidența serviciilor de întreținere și reparație pentru fiecare vehicul monitorizat.
  • Rapoarte detaliate legate de alimentări, consum și eventuale sustrategeri neautorizate.
  • Evidența traseelor, foi de parcurs, foi de pontaj, raport de activitate.
  • Numărul de kilometri efectuat în scop privat față de interes de serviciu (în cazul dotării cu comutator).
  • Informații opționale avansate, disponibile opțional cu instalarea unor instrumente suplimentare (informații despre temperatura în compartimentul de marfă, descărcare tahograf de la distanță etc.).
Înarmați cu toate aceste date obținute cu sistemele de monitorizare prin GPS, puteți acum creiona un plan laborios pentru securizarea flotei dvs., care să ducă la prevenția și scăderea numărului de incidente rutiere. Reduceți astfel costurile de operare și eficientizați activitatea flotei dvs.