5 trăsături ale managerilor de flote eficienți și productivi

Ce anume îl face pe un manager de flotă să fie eficient? E un lucru evident – să poți să te descurci constant cu puține resurse. Dar aceasta este o evaluare orientată spre rezultate, pe care nu o ai întotdeauna când revizuiești un potențial nou manager pentru flota de vehicule a companiei tale.

Deci, ce trăsături ar trebui să cultivi ca să fii un manager de flotă foarte bun și eficient?

Există o mulțime de opinii divergente, dar sunt câteva trăsături care credem că sunt valoroase la orice manager de flotă, pentru a asigura eficiența flotei tale de autovehicule.

1: Adaptabilitate la noi limitări și instrumente

Instrumentele (și restricțiile) cu care vehiculele se confruntă, se schimbă de la an la an. Managerii de flote eficienți sunt suficient de adaptabili pentru a include un nou instrument sau o nouă limitare în activitatea lor pentru a maximiza productivitatea.

Așa că, dacă ai timp liber, folosește o parte din el pentru a învăța despre un nou program software, să citești despre noi echipamente hardware sau să te menții la curent cu schimbările care pot afecta flota ta de vehicule. Apoi, vezi cum poți restructura activitățile flotei, pentru a integra aceste noi unelte sau limitări.

2: Abilități excelente de comunicare

Iată ceva ce apare aproape pe toate fișele de post ale aproape oricărui ”lider eficient”. O comunicare excelentă este necesară atunci când ai în subordine o echipă, oricăt de mică. La urma urmei, cât de eficient poate fi un leader, dacă nu comunică atunci când oamenii au nevoie de direcție?

Managerii de flote cu abilități excelente de comunicare, pot stabili țeluri și reguli clare pentru angajații lor. Acest lucru ajută la eliminarea confuziilor și asigură respectarea regulilor.

Totuși, comunicarea este o stradă cu două sensuri. E important să îți asculți angajații, să afli care sunt provocările zilnice cărora trebuie să le facă față și cum îi poți ajuta. Făcând tot ce îți stă în putere să elimini obstacolele din calea productivității sau ajutându-ți angajații să se adapteze la schimbări necesare, te poate separa de ceilalți manageri de flote mediocri, și te poate ajuta să crești eficiența flotei tale.

3: Atitudine pozitivă, proactivă

Optimismul poate fi molipsitor. Conform unui studiu, nivelul de implicare al unui manager a avut o legătură semnificativă cu performanța proiectelor și s-a constatat că mangerii optimiști sunt mai predispuși la a fi manageri implicați, care la rândul lor implică și angajații în activitatea firmei; angajații care se implică, la rândul lor, sunt mai optimiști și mai productivi, decât cei care nu se implică în activitate, iar productivitatea ridicată a acestora crește profitabilitatea.

Managerii de flote optimiști, pozitivi, pot ajuta la obținerea de rezultate mai bune, dar această trăsătură poate fi dificil de îmbunătățit. Încercarea de a forța optimismul poate avea exact efectul opus – făcând comunicarea cu angajații tăi chiar mai tensionată decât dacă ți-ai exprima o opinie mai ”pesimistă”, dar cinstită.

Deși nu există o modalitate perfectă de a te asigura că ești optimist, unele sfaturi generale includ:
  • Evită să te blochezi la o singură problemă, chiar dacă nu găsești soluție pentru ea. Deși ar trebui întotdeauna să faci tot posibilul să rezolvi problemele majore, încearcă să nu te agăți de o problemă care nu merită nici timpul, nici efortul tău.
  • Învață să îți exprimi recunoștința față de angajații care își îndeplinesc cu succes obiectivele. Simplu, fă-ți un pic de timp pentru a le spune șoferilor tăi sau altor angajați că fac o treabă bună. Acest lucru poate face minuni pentru moral – atât al lor, cât și al tău.
  • Încearcă să aduci în jurul tău alți oameni optimiști. Nu ai nevoie de lingușitori pe lângă tine, ci de angajați care au o atitudine deschisă, pozitivă și proactivă.
  • Fă exerciții fizice câteva minute în fiecare zi. În afară de beneficiile pe termen lung pentru sănătate, pe care le oferă exercițiile fizice, efortul fizic pentru câteva minute te poate ajuta să îți îmbunătățeșți starea de spirit prin eliberarea de endorfine și alte substanțe chimice, care promovează un sentiment de împlinire și bunăstare.
  • Sărbătorește îndeplinirea obiectivelor mici. Recunoaște victoriile când poți, unde poți. Sărbătorește împreună cu echipa ta atingerea obiectivelor, oricât de mici ar fi ele. De exemplu, Ștefan nu a avut niciun accident de 3 ani? Sărbătorește această realizare! Va ajuta la îmbunătățirea moralului, dar va și promova condusul în siguranță în rândul celorlalți șoferi.
Deși, cele scrise mai sus nu sunt soluții perfecte, care vor funcționa întotdeauna, ai fi surprins să constați cât de bine te vei simți după ce ai rezolvat o problemă majoră, ori după ce i-ai mulțumit pentru munca depusă unui angajat muncitor, care a meritat laudele, sau după ce ai făcut câteva exerciții fizice.

4: Onestitate / Integritate și Respect

Știi care este cel mai rapid mod prin care poți pierde respectul echipei tale? Minciunile spuse angajaților și lipsa de respect față de aceștia, sunt primele pe listă. Principala problemă a angajaților este lipsa de respect pe care o resimt din partea managerilor – conform unui studiu efectuat de Harvard Business Review, ”mai mult de jumătate (54%) dintre angajați au susținut faptul că nu sunt respectați de către șefii lor … aproape toți cei care nu se simt apreciați sau respectați la locul de muncă, răspund într-un mod negativ”.

Tratându-ți angajații cu sinceritate și respect este parte integrantă a activității tale, pentru a crește eficiența și productivitatea flotei. La urma urmei, dacă nu îți respecți angajații, cum poți să te aștepți ca ei să te respecte sau să îți urmeze instrucțiunile?  

Dacă vrei să te asiguri că directivele care îmbunătățesc eficiența flotei sunt respectate, este vital ca tu să îți tratezi angajații cu respect și integritate, în orice moment. Conform studiului menționat anterior, angajații care nu se simt respectați ”sunt mai puțin creativi, iar mulți dintre ei părăsesc compania. Aproape jumătate din ei, își diminuează eforturile făcute pentru job, în mod deliberat, scâzând calitatea muncii pe care o depun. ”

Flotele puternice, eficiente, sunt clădite pe respect.

5: Abilități de delegare a sarcinilor

S-ar putea să fii tentat să fi genul de lider care vrea să le facă pe toate, care își asumă prea multe responsabilități pentru a finaliza activitățile și pentru a administra operațiunile. Cu toate acestea, această atitudine poate conduce la acumularea de stres sau pur și simplu vei fi prea ocupat să faci munca brută, ca să te mai poți ocupa de problemele la care flota ta trebuie să le facă față.

Nu trebuie să îți distribui toată munca subordonaților tăi, însă e important să știi ce activități să delegi și cui. Asigură-te că identifici punctele forte și preferințele angajaților din birou, și apoi delegă-le taskuri compatibile cu acele puncte forte.

Acest lucru te poate ajuta să eviți suprasolicitarea la locul de muncă, să pregătești și alți angajați să aibă o responsabilitate mai mare, și te va ajuta să economisești timp și efort, ca să te poți concentra la alte taskuri, care pot duce la eficientizarea activității flotei.

Acestea sunt doar câteva trăsături ale unui manager de flotă extrem de productiv și eficient. Pentru mai multe idei și sfaturi care te vor ajuta să mărești eficiența flotei tale, vezi și alte articole aici.