5 motive pro-sisteme de monitorizare prin GPS pe mașinile de firmă

5 motive pro-sisteme de monitorizare prin GPS pe mașinile de firmă
Produsele de monitorizare prin GPS sunt cel mai adesea folosite pe flotele de autovehicule de transport marfă sau persoane, de dimensiuni medii sau mari. Vorbim aici de dube, camioane, autobuze, autocare și tot felul de autoutilitare sau utilaje (agricole, de construcții etc.) de cele mai felurite întrebuințări. Sigur, acesta rămâne segmentul principal și targetul numărul 1 al fiecărui furnizor de produse de monitorizare prin GPS. Trebuie să știți însă că aceste sisteme nu se pretează doar la vehicule medii și mari. Flotele de automobile de firmă sunt și ele vizate și sunt o sumedenie de argumente pentru care proprietarul sau managerul unei astfel de flote ar trebui să ia în calcul achiziția unor sisteme de monitorizare prin GPS. Haideți să vedem însă prima data de ce.
 

Forța de muncă și carburantul

Orice manager de flote de vehicule știe că în cazul unei flote de vehicule de transport, cele mai mari două cheltuieli sunt cele cu forța de muncă (șoferii angajați ca să conducă vehiculele) și cele destinate achiziției de combustibil. În cazul flotelor de vehicule de firmă, așa-numitele mașini de firmă pe care unii angajați ai companiilor mari de regulă le primesc pentru a-și putea derula activitatea mai eficient sau chiar din simpla motivare salarială suplimentară, lucrurile se schimbă. Managerul de flotă nu mai are în cârcă plata forței de muncă, pentru că vorbim de angajați sau manageri care conduc aceste vehicule, însă job-ul lor nu este acela de șofer, deci sunt încadrați în alte departamente din companie. Rămâne așadar, pentru managerul de flotă, ca principală cheltuială plata carburanților, întreținerea vehiculelor și, eventual, înnoirea flotei atunci când este cazul. De ce e totuși important și pentru acești manageri de flotă să ia în calcul achiziția și montarea de sisteme de monitorizare prin GPS? Haideți să vedem împreună 5 mari beneficii.

1. Sistemele de monitorizare prin GPS reduc costurile de achiziție de combustibil

În primul rând trebuie să știți că în absolut toate cazurile în care autovehiculele flotei nu au în dotare sisteme de monitorizare prin GPS, ele pot duce la utilizarea ineficientă a carburanților. Se irosesc astfel resurse și se cresc în același timp și cheltuielile operaționale. Poate veți ridica o spânceană neîncrezători, însă experiența ne arată că automobilele nemonitorizate de cele mai multe ori sunt conduse mai puțin responsabil de către șoferii lor. De asemenea, se folosesc mai adesea în interes personal neautorizat, iar managementul rutelor se face de foarte multe ori defectuos și ineficient. Ce au toate acestea în comun? Creșterea consumului de carburant. 

2. Sistemele de monitorizare prin GSP reduc la minim riscul furturilor

E adevărat că numărul furturilor de mașini a scăzut constant în ultimii ani, însă rămâne la fel de adevărat că în fiecare an în România se fură sute de automobile, numărul furturilor ajungând în 2016 la 850. Marele avantaj al sistemelor de monitorizare prin GPS este acela că vă va spune cu exactitate, la orice oră din zi și din noapte, unde se află vehiculele flotei. Localizarea se face precis, cu eroare de câțiva metri. De asemenea, se pot seta perimetre geografice în interiorul cărora automobilele firmei pot circula, inclusiv cu setarea unor alerte pe care managerul de flotă să le primească în cazul în care mașinile firmei ies din perimetrele presetate. Toate aceste funcționalități ale sistemelor de monitorizare prin GPS se traduc într-o liniște a managerului de flotă, care își știe vehiculele în siguranță 24 de ore din 24.

3. Sistemele de monitorizare prin GSP reduc costurile de management de flotă

Pentru a ține evidența unei flote de zeci sau sute de vehicule cineva va trebui să se ocupe de multe aspecte – mentenanță, monitorizare de achiziții etc. Dacă acest lucru se întâmplă folosind registre ținute în mod tradițional, pe hârtie, atunci evidența e greoaie, defectuoasă. Dacă totul se întâmplă integrat, pe o singură platformă online, accesabilă de la orice calculator conectat la internet, atunci lucrurile se simplifică. Așadar va fi nevoie de mai puțină resursă umană.

4. Sistemele de monitorizare prin GPS produc economii la costurile de mentenanță

Gândiți-vă că prin utilizarea sistemelor de monitorizare prin GPS aveți instant acces la o sumedenie de date legate de timpi de funcționare, consumurile de carburant, rute, kilometri parcurși etc. Prin simpla analiză a acestor date veți vedea că veți putea implementa măsuri de reducere a costurilor de mentenanță. Șoferii cu un stil mai agresiv de condus vor fi identificați rapid – corectarea acestor comportamente se va simți în costurile anuale de întreținere a mașinii. Kilometrii parcurși neautorizat în interes personal se vor elimina – asta înseamnă reducerea rulajului mediu al autovehiculelor, deci din nou economii la mentenanță. În plus de asta, aveți o platformă în care puteți seta alerte pentru expirarea ITP-urilor, a polițelor RCA, a polițelor CASCO etc. Toate acestea sunt instrumente pentru o mai eficientă exploatare a vehiculelor, așadar scădeți riscul apariției unor defecțiuni, dar și riscul primirii unor amenzi pentru neînnoirea polițelor de asigurare la timp sau a inspecției tehnice periodice.

5. Sistemele de monitorizare prin GPS cresc siguranța vehiculelor

Aminteam mai sus că folosind sistemele de monitorizare prin GPS putem monitoriza de fapt și comportamentul celor care conduc vehiculele flotei. Depășirile vitezelor regulamentare, accelerările agresive, frânele bruște etc. – toate pot fi observate și corectate. Se reduce astfel riscul unor accidente, astfel sporim nu doar siguranța șoferilor, cea mai importantă în acest caz, dar și siguranța vehiculului.  Asta pentru că știm cu toții că eventualele costuri cu reparațiile (în afara polițelor CASCO) sunt extrem de costisitoare.
 
Așadar, dacă sunteți un manager de flotă de mașini de firmă și nu ați apelat până acum la serviciile de monitorizare prin GPS, credem că a venit momentul să o faceți. Informați-vă temeinic legat de avantaje, aflați și că investiția în sine se amortizează prin economiile în costurile de exploatare, puneți întrebări acolo unde aveți nelămuriri, cereți un demo dacă e nevoie și vă recomandăm ca mai apoi să faceți această investiție. Informații, consultanță și oferte de prețuri puteți obține rapid de la echipa Fomco GPS.