4 motive pentru monitorizarea prin GPS a activităților de tractări auto sau deranjamente

4 motive pentru monitorizarea prin GPS a activităților de tractări auto sau deranjamenteNe-am propus să luăm în analiză monitorizarea prin GPS și gestionarea eficientă a unei flote de mașini dedicate activității de tractări auto, mai exact a acelor mașini cu platformă auto dedicată transportului de vehicule avariate. În aceeași categorie, putem include și flotele de mașini utilitare prin care se asigură intervențiile de urgență pentru rezolvarea unor deranjamente în furnizarea unor utilități publice, cum ar fi gazele naturale, curentul electric, internetul etc.
 

Puncte comune ale gestionării flotelor auto

 
Chiar dacă natura intervențiilor propriu-zise este diferită la furnizorii serviciilor pe care le-am amintit mai sus – tractări auto non stop vs. deranjamente non stop, putem găsi și foarte multe similitudini.
Să luăm cele mai importante:
  • Toate aceste activități presupun existența unui dispecerat unic (fie el telefonic, online sau combinat) pentru gestionarea integrată a intervențiilor.
  • Toate aceste servicii presupun asigurarea unui program prelungit, în cele mai multe dintre cazuri chiar non stop, datorită naturii specifice a acestor intervenții.
  • În toate cazurile intervențiile trebuie să fie prompte și eficiente pentru a limita eventuale neplăceri suplimentare care ar putea apărea.
  • Toate presupun o gestionare cât mai eficientă a unei flote de mașini și a unor trasee, prin care se asigură accesul acolo unde este solicitată intervenția rapidă.
  • Cuvântul cheie este eficiența – raportată la timp, distanțe și, evident, resurse financiare. 
În cele din urmă, atât în tractări auto, cât și în deranjamente, totul se rezumă la deplasarea cât mai rapidă a unei resurse umane (echipe mai mici sau mai mari de specialiști) și tehnice (de la cele mai mărunte scule, până la utilaje, platforme auto, remorci auto etc.) pentru a rezolva o problemă neprevăzută. Ce e acela un sistem de monitorizare de flotă online? De ce e bine ca mașinile care efectuează aceste deplasări să fie monitorizate prin GPS? Cu ce ajută asta activitatea efectivă de zi cu zi a acestor companii care furnizează aceste tipuri de servicii? Noi am găsit cel puțin 4 motive pe care vă propunem mai jos să le trecem împreună în revistă:
 

1. Gestionarea eficientă a timpului și resurselor

 
Toți furnizori de servicii de tractări auto sau deranjamente știu că una din provocările este folosirea cât mai eficientă a timpului efectiv de lucru al resursei umane, resursă umană care generează o bună parte din costurile totale. Cu cât timpul petrecut pentru deplasarea între intervenții este mai mare, cu atât scade timpul care se poate aloca intervențiilor efective. Ei bine, o condiție esențială pentru controlul inteligent al intervenților și al timpilor dintre intervenții este să știm în timp real poziția exactă a fiecărui vehicul de intervenție, pentru a trimite cea mai apropiată și potrivită echipă, asta ducând la optimizarea folosirii resurselor. Cu cât flota este mai mare, tipurile de echipe mai multe și numărul acestora mai mare, cu atât crește și importanța gestionării în timp real a resursei. Monitorizarea GPS nu doar că oferă în timp real poziția fiecărei mașini / echipe, însă înregistrează și parcursul pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a putea fi analizată eficiența ulterior. Se pot verifica și analiza apoi mai mulți indicatori de activitate (număr de porniri / opriri, trasee, consumuri de carburant etc.). Cu cât o mașină de tractări auto are o deplasare mai lungă, cu atât crește și importanța factorului de consum de carburant, care de asemenea se poate monitoriza printr-un sistem modern de monitorizare GPS.
 

2. Evitarea zonelor cu trafic aglomerat și a blocajelor

 
Toate aceste mașini, fie că vorbim de tractări auto sau deranjamente, trebuie să fie cât se poate de prompte indiferent de condițiile de trafic. Gestionarea integrată și monitorizarea prin GPS, poate ajuta un manager de flotă să ia decizii de coordonare a mașinilor și taseelor pe care acestea se deplasează, astfel încât ele să evite zonele mai intens circulate sau chiar care înregistrează blocaje temporare. Știm cu toți că aceste probleme de trafic pot fi și intuite, însă pot apărea și neprevăzut. Monitorizarea și direcționarea în timp real e instrumentul care poate să facă diferența. Se pot folosi inclusiv aplicații suplimentare de tip Waze.
 

3. Economiile financiare care se pot face

 
Am văzut mai sus cum monitorizarea echipelor în timp real prin GPS poate scăpa mașinile unei flote de tractări auto sau de deranjamente de un trafic aglomerat sau chiar de blocaje rutiere, nu numai neplăcute, ci și producătoare de pierderi. Pe lângă timpul economist, se economisesc în același timp și banii aferenți unei deplasări mai lungi, într-un regim de trafic aglomerat, deci cu consumuri mai mari. Dar nu vorbim doar de  economiile la consumul de carburant în trafic aglomerat. Sistemele moderne de monitorizare prin GPS pot monitoriza permanent și consumurile de carburanți. Asta ajută la preîntâmpinarea unor sustrageri neautorizate de carburant. Tot monitorizarea prin GPS poate preîntâmpina furturile mașinilor sau, în cazul în care acestea totuși au loc, recuperarea rapidă și elegantă a prejudiciului. Tot în categoria economiilor care se fac la unele costuri, putem trece reducerile pe care unii asiguratori le pot oferi la asigurarea mașinilor care acceptă să fie monitorizate prin GPS.
 

4. Ajutorul adus în gestionarea corectă și elegantă a plângerilor venite de la clienți

 
Toate aceste servicii pe care firmele de tractări auto le furnizează ajung să fie facturate. În anumite cazuri, pot exista și clienți care au reclamații sau doresc o detaliere suplimentare a facturilor. În tractări auto de cele mai multe ori se lucrează cu taxarea clienților pe numărul de kilometri parcurși, iar la deplasările mai lungi, pot fi alese mai multe trasee, deci taxarea finală poate să difere, de aici poate interveni și o doză de neîncredere din partea clientului.  Monitorizarea prin GPS oferă acum o precizie extrem de ridicată, cu ajutorul căreia se pot aduna date pentru rapoarte complete și foarte exacte. Datele sunt stocate și, ori de câte ori e nevoie, furnizorul de servicii de tractări auto sau deranjamente poate genera rapoarte detaliate despre costurile exacte ale unor deplasări, trasee, consumuri de carburant etc. care pot justifica apoi facturile aferente emise. Acesta poate fi un instrument valoros și pentru departamentul de relații cu clienții, însă, așa cum am văzut, și pentru departamentele interne de analiză a costurilor.
 
În final, probabil cel mai important aspect financiar este acela că investiția inițială necesară pentru implementarea unui sistem de monitorizare prin GPS se poate amortiza extrem de rapid, în doar câteva luni de exploatare, datorită economiilor generate.