3 metode de a crește siguranța în Construcții cu sistemele de monitorizare prin GPS

3 metode de a crește siguranța în Construcții cu sistemele de monitorizare prin GPSDomeniul Construcțiilor este unul special, cu specificități și nevoi aparte. Este un domeniu în care vorbim de o muncă grea, periculoasă chiar, unde fluctuația forței de muncă este mare și, de regulă, are o sumedenie de activități sezoniere. În aceste condiții, să păstrezi forța de muncă de încredere, bine pregătită și motivată, care poate să ducă la îndeplinire sarcini complexe în timp scurt, pentru a face față termenelor de execuție, e mai greu decât poate părea. Din fericire, ajutorul poate veni uneori de unde ne așteptăm mai puțin – în cazul de față, din utilizarea sistemelor de monitorizare prin GPS.
 

Siguranța în construcții, în cifre

Potrivit unui studiu publicat în 2014, la nivelul Uniunii Europene, România era pe un îngrijorător loc 2 în Europa ca număr de accidente petrecute la locul de muncă. Potrivit aceleiași analize statistice, Construcțiile reprezintă domeniul în care cele mai multe din aceste accidente se întâmplă. Potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică, în domeniul Construcțiilor, numărul persoanelor care s-au accidentat la locul de muncă pe parcursul anului 2015, indiferent de natura accidentului și de urmările produse de acesta, a fost de 490. În 39 de cazuri din cele 490, accidentele s-au terminat extrem de tragic, cu decesul persoanelor implicate. Totodată numărul total al incidentelor este în creștere față de 2014, când au fost 458 de accidente.
Câteva date interesante care s-au putut observa în domeniul Construcțiilor din SUA:
  • 33% din decese urmare a accidentelor de muncă în Construcții se înregistrează în lunile de vară.
  • 47% din decesele din Construcții se înregistrează în cadrul firmelor mici.Legat de percepția problemei a celor implicați în ea, potrivit unui studiu realizat tot în SUA, rezultă că lumea (atât muncitori, cât și manageri) conștientizează problema, însă nu face prea multe pentru rezolvarea ei:
  • 58% din muncitorii din Construcții cred că normele de siguranță reduc productivitatea.
  • 51% din muncitorii din Construcții cred că managementul firmelor fac doar minimul legal în privința normelor de siguranță în muncă.
  • La 47% din muncitorii din Construcții le e teamă să raporteze autorităților nerespectările normelor legale.
Dar nu sunt numai vești proaste. Vestea bună este că aceste date statistice atrag atenția și ne ajută să punem mai serios problema siguranței în munca pe șantierele de construcții. Iar utilizarea sistemelor de monitorizare prin GPS poate să fie una din metodele cu care să putem îmbunătății siguranța din acest domeniu. Tot mai multe companii serioase aleg să utilizeze sistemele de monitorizare prin GPS pe flotele de vehicule și utilaje. Iată principalele 3 motive pentru care e bine să le utilizați în scopul creșterii siguranței:

1. Monitorizare prin GPS a locației exacte a vehiculelor flotei

Instrumentele de monitorizare prin GPS furnizează o perspectivă clară, exactă asupra locului în care se află fiecare muncitor care operează utilaje. Putem afla cine, cu ce viteză se deplasează și putem afla instant despre accidentele care pot apărea. Cu monitorizare prin GPS, aceste informații sunt transmise direct managerilor care sunt avertizați dacă un vehicul nu este acolo unde ar trebui să fie la un moment dat - sugerând că un angajat poate fi în pericol. Se pot seta limite de operare a vehiculelor și se pot primi avertizări instant când acestea sunt încălcate. 
 

2. Training și perfecționare profesională continuă

Sistemele de monitorizare prin GPS nu ajută doar la producerea unor economii substanțiale în operarea vehiculelor (reducerea consumurilor de carburant cu până la 30%), ci și la „calitatea cu care sunt operate”. Să conduci vehicule de teren, vehicule grele, să operezi utilajele de construcții în deplină siguranță nu este o sarcină tocmai ușoară, însă sistemele de monitorizare prin GPS pot fi o reală mână de ajutor. Rapoartele furnizare de acestea, informațiile furnizate în timp real și arhivate mai apoi, imaginile luate eventual cu camerele de luat vederi care se pot monta pe camioane sau utilaje captează și redau comportamentele agresive sau nesigure ale celor care le conduc sau operează. Aceste informații furnizate de sistemele de monitorizare prin GPS pot fi folosite mai apoi la programele de formare profesională. Informațiile primite în timp real permit managerilor să corecteze performanțele slabe de asemenea în timp real. Alertele pot fi trimise direct la telefonul sau tableta unui manager, iar acesta mai apoi poate oferi feedback instantaneu muncitorilor și se pot preveni astfel accidente.
 

3. Întreținere și mentenanță

Sistemele de monitorizare prin GPS a flotelor automatizează anumite task-uri. Asta pentru că prin monitorizare prin GPS se furnizează nu doar informații legate de locație, ci și informații legate de timpi de lucru, distanțe parcurse, viteze și, evident, consumuri de carburant. Astfel, se pot automatiza procese cum sunt programările la inspecțiile tehnice periodice, lucrările de întreținere și mentenanță a vehiculelor. Managerii pot primi alerte atunci când un bun poate avea nevoie de reparații. Iar asta nu numai că salvează flotele de la probleme costisitoare, ci protejează în același timp și pe muncitorii care le operează. Este clar pentru toată lumea că nu trebuie să sacrificăm productivitatea pentru siguranță, iar sistemele de monitorizare prin GPS pot susține și îmbunătăți ambele aspecte.
 
Iată, am văzut mai sus doar 3 metode prin care putem spori siguranța cu care muncitorii companiei dvs. pot lucra pe șantiere, grație sistemelor de monitorizare prin GPS. Sunt într-adevăr măsuri pro-active, care se pot lua oricând de către manageri, fără ca vreo normă legală să o ceară, dar care pot evita pe termen lung producerea de accidente de muncă. În plus, e bine să știți de asemenea că produsele Fomco GPS pentru domeniul Construcțiilor au fost gândite astfel încât să se plieze perfect pe nevoile specifice din acest domeniu.